La Bruxelles se împart banii pentru următorii şapte ani. Este luptă mare şi toţi cei implicaţi încearcă să obţină cât mai multe foloase pentru ţara pe care o reprezintă. Interesele sunt chiar mai mari decât la momentul anterior constituirii noilor organisme europene, în vara şi toamna anului trecut. Ne amintim de încrâncenarea cu care au negociat atunci cele mai multe dintre ţările membre, pe când România, fostă “Ţara lui Liviu Dragnea” şi cu d-na Dăncilă (aparent) la butoane, n-a fost nici “în cărţi’ şi nici luată în seamă, ba i-au fost respinse două propuneri pentru funcţia de comisar european.
Din nenorocire, istoria se repetă: nu numai că România nu contează, dar se vorbeşte insistent despre condiționarea alocării fondurilor europene de respectarea statului de drept. Chiar dacă este destul de greu de realizat, România este de acord cu o astfel de procedură, dacă se va ajunge la o formulă clară, a declarat președintele Klaus Iohannis. Pentru că , indiferent de criticile adversarilor politici, nu putea da alt răspuns. Spre exemplu să susţină sus şi tare că România se opune unei astfel de iniţiaţive. Pentru că astfel ar da apă la moară celor care spun că România este ţara cu cele mai mari proleme de corupţie şi cele mai dure atacuri la statul de drept. În plus, cu un grad de absorbţie extrem de mic, sub 30% pe final de exerciţiu financiar, ţara noastră, prin emisarii săi, nici nu poate emite cine ştie ce pretenţii.
Revenind la condiţionare, încă din mai 2018, Comisia Europeană a propus oficial un mecanism prin care ar urma să aibă posibilitatea să suspende și să taie din fondurile europene destinate unor state membre UE care încalcă statul de drept, cu aplicare din următorul cadru financiar multianual, 2021-2027.Demersul a venit atunci în contextul în care Polonia a făcut obiectul unei acțiuni de sancționare de către Comisia Europeană, România și Ungaria fiind criticate și ele în ultimii trei ani pentru încălcarea statului de drept, prin modificări controversate la legile justiției.
Un an mai târziu, Parlamentul European a votat la Bruxelles un proiect legislativ care condiţionează acordarea fondurilor europene de respectarea valorilor statului de drept şi de combaterea eficientă a fraudelor şi corupţiei. Conform proiectului, Comisia Europeană ar urma să fie însărcinată cu stabilirea ”deficienţelor generalizate cu privire la statul de drept” şi să decidă asupra măsurilor respective, care ar putea include suspendarea plăţilor de la bugetul UE sau reducerea prefinanţării.Decizia ar urma să fie pusă în aplicare numai după aprobarea de către Parlamentul European şi Consiliu. De îndată ce statul membru respectiv remediază deficienţele identificate de Comisia Europeană, Parlamentul European şi Consiliul UE pot debloca fondurile.
Banii europeni, pavăză pentru statul de drept !?
151
postarea anterioară