În primul semestru al anului, Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmbovița a organizat acțiuni de informare a angajaților și angajatorilor în privința drepturilor și obligațiilor pe care le au în cadrul raporturilor de muncă și au desfășurat atât controale prevăzute în Programul Cadru de acțiuni pentru anul în curs, cât și acțiuni de verificare a evenimentelor survenite în cadrul activității societăților dâmbovițene. De asemenea, s-au efectuat acțiuni de control, în urma celor 185 de petiții primite din partea angajaților nemulțumiți.
În primele șase luni ale anului, inspectorii compartimentului de Control Relații de Muncă au desfășurat 641 controale, în urma cărora au trasat peste 900 de măsuri și au aplicat 311 sancțiuni, dintre care amenzi, în valoare de 2.315.300 lei.
Munca la negru a fost depistată la 26 de angajatori, la care efectuau activități fără forme legale 110 persoane. Domeniile în care a fost detectat cu precădere acest fenomen sunt: construcțiile, comerțul și transportul de persoane. Pentru această încălcare a legislației muncii au fost acordate amenzi, în valoare totală de 1.060.000 lei.
În ceea ce privește Sănătatea și Securitatea în Muncă, în primul semestru al anului, au fost efectuate 315 controale, în urma cărora au fost dispuse 574 măsuri de intrare în legalitate și au fost aplicate 39 de amenzi, în valoare totală de 117.500 mii de lei.
„Printre cele mai frecvente neconformități constatate și sancționate, se numără nepurtarea echipamentului individual de protecție acordat de angajator, lipsa instruirii la angajare sau a instruirii periodice, efectuarea acesteia în afara programului de lucru, sau instruirea insuficientă, în cadrul căreia n-au fost prezentate riscurile specifice activității desfășurate. Neregulile au fost descoperite, cu precădere, la stațiile de carburanți, în construcții, confecții și panificație.
În intervalul ianuarie-iunie 2022, inspectorii SSM au cercetat 68 de evenimente comunicate de către angajatori, produse pe teritoriul județului Dâmbovița. Dintre acestea, 60 au fost accidente ușoare și s-au soldat cu incapacitate temporară de muncă, mai mare de trei zile, 5 au avut loc în afara muncii, iar în cazul altor 3 nu s-au constatat vătămări ale persoanelor implicate”-precizează inspectorul șef Marius Lixandru.
Nouă accidente au fost cercetate de Inspectoratul Teritorial de Muncă, dintre acestea două fiind colective (accidente de circulație fără deces), unul soldat cu invaliditate evidentă, unul calificat ca incident periculos, iar cinci au fost mortale. Patru decese au survenit din cauze legate de muncă și unul din cauze medicale.