Acasă CELE MAI CITITE - SĂPTĂMÂNAL Bolizi şi televizoare de lux răsplată pentru lacrimogene şi bastoane ?!

Bolizi şi televizoare de lux răsplată pentru lacrimogene şi bastoane ?!

de adrian

Dintre miniştri Cabinetului Orban, Marcel Vela a ajuns, de departe, la cel mai ridicat nivel de notorietate. Calm, fără să se repeadă, fără sforţări inutile, fostul primar de la Caransebeş începe să cureţe de uscături MAI şi să reformeze instituţiile cu cel mai mare impact asupra liniştii sociale, siguranţei cetăţenilor şi bunurilor acestora, anume Poliţia Română, Jandarmeria şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. N-a avut nicio problemă să-l contreze şi să-l pună la locul său pe Raed Arafat, un personaj avid de putere , cu destule eşecuri în cont,  departe de a fi salvatorul poporului, ipostază în care a pozat ani de-a rândul. N-au mai făcut purici prea mulţi nici foştii şefi ai Jandarmeriei, recrutaţi şi ei din “pepiniera” de la Teleorman. Vela a terminat-o rapid cu Sindile şi gaşca responsabilă de masacrul de la 10 august, a dispus desecretizarea dosarului şi este rândul Justiţiei să ne spună dacă acele violenţe inimaginabile asupra protestatarilor , vinovaţi doar că  nu mai acceptau nişte penali la cârma ţării, au măcar o minimă justificare.
Mai de curând, ministrul a dat primele semnale în sensul reformării ministerului, deranjul asupra liniştii “muşuroiului” fiind evident. Au început să curgă informaţii care nu dau deloc bine. În poliţie, a spus  ministrul, sunt enorm de mulţi indivizi care plimbă hârţoage prin birouri, raportat la efectivele din stradă dar şi un nepotism feroce. Iar ca rezultat direct al relaţiilor de cumetrie şi amantlâcurilor, sunt uluitor de mulţi poliţişti care riscă cel mult să răcească de la instalaţiile de aer condiţionat din birouri ori să le înţepenească fundurile pe scaune.
Bineînţeles că n-au întârziat reacţiile. Guru Arafat a “ameninţat” că nu demisionează dar că va pleca din ţară în situaţia în care va fi pus pe liber. Comentarii au fost şi din partea unor capi ai poliţiei dar mai mult prin intermediul sindicatelor, ai căror lideri de neclintit au fost scoşi la înaintare. Şi aici ar fi multe de spus, despre baronaşii obişnuiţi să cumuleze pensia de serviciu cu salariul de la stat, dar vom reveni cu alt prilej. Ne oprim de această dată la Dumitru Coarnă, care a sărit ca ars, cu siguranţă nu dezinteresat, în apărarea lui Arafat, afirmând că sunt bani mulţi şi interese mari la DSU. Şi ce, asta înseamnă că este musai să le gestioneze “pe viaţă” Arafat ? Şi mai din topor a fost şeful Federaţiei Naţionale a Poliţiştilor “Sed Lex”, Florin Vâlnei, deasemenea sforar de clasă. Cosmin Andreica, de la Europol, a încercat să profite de conjunctură.  După ce o mașină cu doi polițiști s-a răsturnat într-un șanț, în Satu Mare, teatral, a cerut ministrului să cumpere „un lot de sicrie de la pompe funebre” dacă mașini noi nu poate. Nu suntem avocaţii lui Marcel Vela dar remarcăm trezirea la viaţă a unora care n-au mişcat în front cât a fost “Daddy” la butoane. Ce vrea să spună  cel de la Europol? Că orice Logan din 2007 ori mai vechi, din care circulă cu sutele de mii prin ţară, este un sicriu pe roţi? Dacă era aşa de terminată maşina, cum de a trecut inspecţia tehnică periodică? Sau colegii săi au intrat în curbă cu viteză prea mare? Să nu ştie oare că vârsta medie a parcului auto naţional depăşeşte 16 ani? Sunt întrebări retorice, fiind evident că mobilul scandalului nu îl reprezintă vechimea autospecialelor ci tocmai deranjul stârnit de  şeful de la Interne, hotărât să schimbe lucrurile în bine, dar mai întâi pentru cetăţeni. Pentru că MAI, prin toate structurile, este în slujba contribuabililor care plătesc salariile, nu viceversa.
Au venit însă şi câteva răspunsuri, poate mai prompt decât şi-ar fi dorit cei deranjaţi: sunt ceva bani pentru maşini noi şi alte dotări dar ar fi putut fi şi mai mulţi. Cu condiţia ca Jandarmeria să nu fi achiziţionat SUV-uri dintre cele mai scumpe de pe piaţă ori  sute de televizoare de o mie de euro bucata, am spune ca un soi de răsplată pentru “prestaţia” de la 10 august. Oricum, lucrurile acestea trebuie verificate în profunzime, mai ales că un televizor decent nu sare de 1500-2000 de lei şi nici cazărmile nu trebuiau transformate în multiplexuri! Că doar nu sunt plătite solde babane să stea domnii cu pulanele-n mână la televizor!

You may also like

Lasă un Comentariu