Sunt dispute aprige între câțiva dintre candidații la prezidențiale dar nu pe programe, proiecte de țară ori alte chestiuni de interes pentru electorat. Face valuri uriașe scandalul fermelor de troli, cu Elena Lasconi pe post de „avertizor de integritate”, care îi cere din toți rărunchii premierului Marcel Ciolacu să verifice campania lui Mircea Geoană din on-line.
O afacere mocirloasă, cu mutre suspecte direct implicate, care duce la concluzia de bun simț că numai independent nu este Mircea Geoană.
Acuma, cu tot respectul, nu este sigur ce și cât înțelege jumătate din electorat din toată tărășenia ori cât de surprinși sunt alții direct vizavi de afirmația că ”o fabrică de troli lucrează pentru Geoană într-o clădire din București” dar, în mod normal, nu Lasconi ar fi trebuit să devoaleze toată povestea. Avem structuri de forță și specialiști cu treburi de genul acesta în fișa postului iar întrebarea firească este de ce nu a mișcat nimeni un deget până acum?
Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică și ANCOM aveau obligația să oprească fermele de troli, să facă verificări serioase legate de felul în care Mircea Geoană și în general toți candidații își desfășoară campaniile electorale în on-line. Dezinformarea este extrem de periculoasă pentru democrație și nu e normal să fie trecute cu vederea asemenea practici!
Candidata USR la Președinție n-a ezitat să acuze posibila legătură a lui Geoană cu Tal Hanan, despre care presa internațională a arătat într-o amplă investigație că este șeful unei divizii de hackeri care ar fi manipulat alegerile din peste 30 de țări. Apoi însuși premierul Marcel Ciolacu a declarat că într-o clădire rezidenţială din București există o fermă de troli care l-ar ajuta pe Mircea Geoană în campanie şi că instituţiile statului trebuie să spună dacă activitatea este legală.
Ceva de groază într-o țară în care, iată, după ce au fost decimate fermele de porci, vaci și mai nou de ovine, proliferează „fermele de troli” iar autoritățile ridică din umeri și pasează responsabilitatea. AEP, spune Tony Greblă că n-are treabă, ministrul Digitalizării n-a fost informat și tot așa…
Pe de altă parte, dacă știa că „există într-o clădire foarte multe servere pentru ferme de boți”, că era ocupată sau nu toată clădirea cu „boți și ferme”, de ce n-a acționat Marcel Ciolacu în calitate de premier? Nici ministrul de Interne n-a strălucit vizavi de această chestiune extrem de serioasă!
Cel vizat direct, candidatul „independent” Mircea Geoană pozează în postura deja răsuflată, de victimă vizată de o acțiune de kompromat, cum îi place să se exprime.
Apoi au început să fie vehiculate sume uriașe care ar fi fost plătite pentru fermele de boți. De unde atâta bănet? Pe care anume filiere?
Sunt chestiuni de importanță majoră și multe întrebări fără răspuns, impresia fiind aceea că instituțiile cu competențe în domeniul securității cibernetice nu-și fac sau nu au capacitatea de a-și onora atribuțiile! Și asta într-o țară cheie din flancul estic al NATO, unde rușii poartă un război hibrid de o magnitudine fără precedent.
P.S. În România se estimează că, în fiecare zi, trollii din online-ul autohton lasă peste 8 milioane de comentarii și 2 milioane de postări pe o singură platformă socială. Prin urmare este cel puțin discutabilă declarația directorului DNSC, care a susținut că „nu avem nicio semnalare, niciun raport, nicio indicație legată de o fabrică de trolli care să execute atacuri cibernetice în România.” Chiar așa???