Minivacanța de Sf. Maria a fost prefațată, ca să spunem așa, de două chestiuni de luat în seamă, ca să nu mai punem la socoteală amendarea „Gheboasei”!
În primul rând, după săptămâni și luni de discuții sterile, în dezacord, liderii coaliției de guvernare par să fi agreat setul de măsuri care să reducă uriașul deficit bugetar. Bineînțeles, n-au început , cum ar fi fost normal, cu tăierea pensiilor speciale și eliminarea cumulului de pensii și salarii de la stat, ci cu împovărarea mediului de afaceri. Cum n-au suficient curaj să se ia de multinaționalele care fac și expediază afară profituri uriașe, calul de bătaie au rămas antreprenorii români!
La microîntreprinderi până în 300.000 lei se va plăti impozit de 1%. Peste 300.000 lei și până în plafonul de 2.5 milioane de lei, se va plăti 3% pe cifra de afaceri. PNL și PSD au căzut de acord și asupra impozitării (la cote ridicole) luxului: mașinile de lux de peste 75.000 de euro vor fi impozitate cu o taxă 0,3% din valoare totală a mașinii. Plus taxă de 0.3% pentru proprietățile de peste 500.000 de euro cu excepții: casele cumpărate pe credit unde se discută mai multe variante. Este în discuție să se elimine valoarea luată pe credit și să se impoziteze valoarea adusă de proprietar.
Se menține impozitul pe dividende la 8% dar și eliminarea facilităților fiscale pentru agricultura și construcții. Se introduce impozit pe venit pentru ITT, pentru veniturile de peste 10.000 de lei iar la PFA pentru CASS se păstrează plafoanele de 6, 12, 24 de salarii dar ce depășește se plătește la venitul real.
Iar în timp ce premierul Marcel Ciolacu și ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, căutau atingerea unui consens, câteva mii de bugetari, dintre cei mai bine plătiți, au pus-o chipurile de o grevă spontană! Neoficial, peste 15.000 de angajaţi din structurile Ministerului de Finanţe din toată ţara au intrat joi în grevă spontană, nemulţumiţi de măsurile propuse de guvern pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Tonul la muzică a fost dat chiar din sediul ministerului, unde salariile pornesc de la 9350 de lei pe lună și urcă până la peste 16000 de lei, iar peste 25% dintre angajați au funcții de conducere! Și ca să nu fie dubii, la salariile uriașe se adaugă sporuri, stimulente, tichete de masă și vouchere de vacanță!
Ba a apărut în prim plan și un „dinozaur” de la sindicat, Vasile Marica, îngrijorat nevoie mare că rămân funcționarii de lux fără privilegii! Că vor fi reduse posturile de conducere și că n-au mai fost angajați tineri în sistem. Adică tocmai ăsta vorbește, care de 30 de ani nu se dă dus de la din fruntea sindicatului! Nu contestăm că măsurile propuse de Guvern vor aduce o reducere salarială de circa 700 de lei unui angajat din Ministerul Finanțelor Publice, dar și-a pus oare problema că toate crizele și deficitele de până acum au fost decontate exclusiv de salariații din economia reală, care nici nu visează la salarii de 6-7000 de lei pe lună? Cu siguranță că nu, de vreme ce ia apărarea unora care trimit somații pentru ceva mărunțiș, fac controale abuzive ori sperie bieții țărani că n-au completat declarația de venit! Aceeași care tolerează selectiv acumularea de datorii în contul unor firme care sunt băgate apoi din senin în faliment!
Așa-zisa grevă spontană a fost reluată, vineri, de angajați ai fiscului din mai multe județe. Spre disperarea contribuabililor care au mers pe la diferite ghișee, mulți să-și plătească dările și taxele, și care n-au avut cu cine să stea de vorbă!