duminică , 15 decembrie 2019
Home / INFO NAȚIONAL / Bulgaria scapă de MCV, România nu!

Bulgaria scapă de MCV, România nu!

În ciuda unor declaraţii ale premierului interimar Viorica Dăncilă, primele informaţii arată că Raportul Comisiei Europene privind progresele României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) este unul dintre cele mai critice din ultimii zece ani. Deloc indiferenţi la dublul limbaj folosit de oficialii de la Bucureşti, experții europeni apreciază că lupta anticorupție a scăzut foarte mult în intensitate şi că activitatea DNA a avut  o descreștere semnificativă.

 

Raportul este mult mai dur pentru România decât pentru Bulgaria, concluziile fiind  că mare parte din recomandările Comisiei din ultimul raport MCV nu au fost îndeplinite de către autoritățile de la București. Este criticat  Consiliul Superior al Magistraturii, pentru  disfuncționalități și absenţa o colaborare în interiorul instituției. Cele mai dure  referiri sunt la Secția de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ), experţii europeni  arătând că a fost înființată fără a exista o consultare cu actorii din sistem și că nu s-a ținut cont de recomandările comisiei de la Veneția în privința acesteia. În acest context trebuie amintit Raportul din luna iunie, în care Comisia de la Veneția punea sub semnul întrebării motivele înființării secției de anchetare a magistraților și faptul că procurorii șefi nu se află în mod clar sub controlul ierarhic al procurorului general, existând temerea că Secția riscă să devină un ”obstacol în calea luptei anticorupție”.

 

Tot ca o critică, în raportul MCV pentru România se mai arată că nu există o procedură astfel încât numirile la parchete să fie făcute fără implicarea factorului politic şi se menționează că funcțiile de la vârful parchetelor sunt ocupate de interimari. N-a scăpat de critici fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader, fiind apreciată în schimb prestaţia Anei Birchall. În concluzie, după ce a vorbit despre o involuţie, Comisia Europeană propune Consiliului UE și Parlamentului European menținerea mecanismului de cooperare și verificare (MCV) asupra României, în condițiile în care țara noastră „ a făcut pași înapoi” în lupta anticorupție și independența justiției în anul 2019. Executivul European conchide în raportul MCV pe anul 2019 că „situația din primele luni ale anului 2019 a fost o sursă de mare îngrijorare” , în timp ce raportul pentru Bulgaria este extrem de favorabil şi ţara vecină iese de sub monitorizare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *