miercuri , 27 mai 2020
Home / ECONOMIC / Ca efect al OUG 114, au explodat salariile în construcţii

Ca efect al OUG 114, au explodat salariile în construcţii

Salariile muncitorilor din construcții și din domenii conexe construcțiilor au urcat în februarie, comparativ cu luna precedentă, cu peste 40% în ritm anual, potrivit datelor transmise de reprezentanții Institutului Național de Statistică. Următoarele cele mai mari creșteri le au salariații din Învățământ și Sănătate, unde creșterile depășesc 30%. Salariul mediu net din februarie a fost de 2.933 de lei. Pe medie, față de luna februarie a anului precedent, creşterea salariului net a fost de 17,9%. Diferența dintre sectorul public și cel privat rămâne foarte ridicată , de peste 1000 lei, punând presiune asupra costurilor antreprenorilor cu forța de muncă. Potrivit Consiliului Fiscal, anvelopa salarială în sectorul public este deja din 2018 la maxime istorice și se situează deasupra cifrei de la nivelul UE 28 (10,8% din PIB după standarde ESA2010 față de 9,9% din PIB la nivelul UE28, în condițiile în care veniturile fiscale din Romania sunt mult mai mici decât media UE (26.3% din PIB in Romania in 2018 vs 40% din PIB la nivelul UE28 Iar dacă “la stat”, salariile continuă să crească, în economia reală lucrurile nu stau deloc la fel de bine.Cele mai semnificative scăderi (ritm lunar) ale salariului net s-au înregistrat după cum urmează:

• cu 20,6% în extracţia minereurilor metalifere, respectiv cu 14,9% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale;
• între 3,5% şi 7,0% în extracţia cărbunelui superior şi inferior, activităţi de servicii anexe extracţiei, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), tranzacţii imobiliare, fabricarea altor mijloace de transport, transporturi aeriene;
• între 1,5% şi 3,0% în fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, transporturi terestre şi transporturi prin conducte, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, hoteluri şi restaurante, alte activităţi industriale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *