Previzibil prin prisma unor informații anterioare „pe surse”, candidatura lui Călin Georgescu a fost respinsă, dar nu ca urmare a contestațiilor depuse la CCR. A fost decizia Biroului Electoral Central iar la ora la care a fost dată publicității, cu argumentul că acesta a încălcat obligația de a respecta democrația, care se bazează pe alegeri libere și corecte, în stradă începuse de ore bune nebunia. Manifestația nelegală a celor câteva sute de susținători crescuse gradual în intensitate iar motivația n-a mai interesat pe nimeni.
Aspect foarte important, în ciuda unor speculații anterioare, BEC nu a invocat probleme procedurale, ci chestiuni legate de respectarea Constituției.
Biroul Electoral Central și-a motivat decizia susținând că a ţinut cont de aspectele „deja tranşate” de Curtea Constituțională, iar persoanele care candidează la Preşedinţie trebuie „să respecte Constituţia şi să apere democraţia”:
„Statuările Curţii Constituţionale din Hotărârea nr. 32 din 6 decembrie 2024 (de anulare a alegerilor prezidențiale – n.r.), statuări obligatorii şi pentru Biroul Electoral Central, conduc la concluzia că, în ceea ce priveşte candidatura domnului Georgescu Călin, aceasta nu întruneşte condiţiile de legalitate întrucât candidatul, prin nerespectarea regulilor procedurii electorale, a încălcat însăşi obligaţia de a apăra democraţia, care se întemeiază tocmai pe sufragii corecte, integre şi imparţiale”, se spune în decizia BEC.
Practic, BEC nu face decât să spună că, deciziile CCR , inclusiv aceea privind anularea alegerilor, fac parte din ordinea constituțională și sunt general obligatorii, impunându-se și autorităților publice chemate să organizeze și să urmărească buna desfășurare a procesului electoral pentru alegerea Președintelui României, cu atât mai mult BEC!
În consecință, condițiile de formă, dar și cele de fond ale candidaturii trebuie analizate și „în cheia conformității lor cu cadrul constituțional general”.
A fost invocată Hotărârea 2 din 5 octombrie a CCR, prin care a fost respinsă candidatura Dianei Șoșoacă, hotărâre care prevede că cei care candidează la funcția supremă în stat trebuie să respecte Constituția și să apere democrația.
De asemenea, este menționată și Hotărârea 32 din 6 decembrie, prin care au fost anulate alegerile, când a fost invocat inclusiv faptul că Georgescu nu a respectat reglementările legale privind procedurile electorale.
„Curtea Constituțională a tranșat implicit și general obligatoriu și cu privire la neîndeplinirea condițiilor prevăzute de lege pentru înregistrarea candidaturii depuse de către candidatul Georgescu Călin, fiind inadmisibil ca, la reluarea procesului electoral, să se considere că aceeași persoană îndeplinește condițiile pentru a accede la funcția de președinte al României”, a mai apreciat BEC.
De aceea, Biroul Electoral Central a susținut că nu mai este nevoie de evaluarea respectării aspectelor tehnice, formale legate de dosarul de candidatură.
„Atât timp cât instanţa de contencios constituţional a statuat deja cu privire la aspectele mai sus menţionate, îndeplinirea celorlalte condiţii de înregistrare a candidaturii şi a semnului electoral, apare ca irelevantă”, a conchis BEC, ceea ce pune sub semnul întrebării redepunerea candidaturii de către Călin Georgescu! Judecătorii BEC au identificat o modalitate convenabilă de a pune sarcina tot pe CCR iar motivele invocate vor putea fi la fel de valabile și în situația în care Georgescu își va redepune candidatura în termenul legal.
Mai departe, Legea 370/2004 privind alegerea președintelui României dă totuși posibilitatea unui candidat respins de către Biroul Electoral Central să facă o contestație la Curtea Constituțională.
Revenind la luptele de stradă, putem foarte simplu să ne închipuim ce s-ar fi întâmplat dacă nu s-ar fi intervenit la timp vizavi de grupările paramilitare, în special vizavi de mercenarii lui Potra! Duminică noapte s-a aruncat cu borduri și au fost mai multe incendii pe parcursul violențelor. Doamne ferește să fi fost infiltrați acolo mercenarii cu tot arsenalul descoperit la perchezițiile de săptămâna trecută!
P.S. Sunt mulți care cască ochii la postările lui Elon Musk. Treaba lui să posteze ce vrea, câtă vreme, oficial, politica SUA este de neamestec în chestiuni interne ale altor state!