Am intrat binișor în ultima campanie din acest interminabil ciclu electoral și putem veni deja cu câteva constatări. În primul rând că nu va avea nimic în comun cu activitățile clasice, cu mitingurile mamut și băile de mulțime care au precedat alegerile europarlamentare și prezidențialele de anul trecut. Ba va fi chiar mai restrictivă comparativ cu campania pentru locale, prin prisma faptului că va fi extrem de limitat contactul direct dintre candidați și alegători în localitățile aflate în scenariul roșu, chiar imposibil acolo unde se instituie carantina zonală. Legat de temele de campanie, așa cum ne-am obișnuit, vor fi sublime dar- vorba lui Nenea Iancu- vor lipsi cu desăvârșire.
Complementar pomenilor electorale clasice, se va vorbi sporadic, de ochii lumii, despre programe și proiecte, pentru că totul va gravita în jurul pandemiei și accentuat se va marșa pe problematica de ordin medical. Cei de la guvernare, adică liberalii, vor susține că măsurile economice au produs efecte și că au gestionat bine criza medicală, în condițiile “grelei moșteniri lăsate de PSD”. Ceilalți și în mod special social –democrații vor specula teme sensibile precum închiderea școlilor și a piețelor. În liberali vor lovi cu tot ce au la îndemână și viitorii aliați la guvernare, adică USR-PLUS și PMP. Pentru că “brânza este pe bani”, adică politica e pe voturi!
Ca să concluzionăm, avem o campanie electorală pentru alegerile parlamentare, care se va desfăşura în condiţii atipice, dată fiind evoluţia pandemiei în Europa şi în România. Criza medicală tot mai acută va influenţa temele abordate de forţele politice, poziţionarea lor fiind previzibilă, în funcţie de măsurile de gestionare a crizei medicale. PNL își va apăra măsurile luate (în principal făcând comparaţii cu ţări unde situaţia este mai gravă), iar opoziţia va zugrăvi cât mai sumbru tabloul zilei, va accentua problemele şi disfuncţionalităţile.
Marea necunoscută rămâne prezența la urne, factor care ar putea influența în mod decisiv rezultatele, cu avantaje pentru partidele mari cu structuri bine organizate în teritoriu. Oricum, este destul de probabil că vom avea trei forţe politice importante ce vor aduna peste 15% din mandate fiecare (aproximativ 75 – 85% din mandate împreună), plus alte trei partide “satelit”, între care evident și UDMR, eterna soluție imorală a politichiei mioritice, ca să parafrazăm un clasic (după alții animal politic) în viață.