vineri , 19 aprilie 2019
Home / SĂNĂTATE / CAMPANIE PENTRU UTILIZAREA CORECTĂ A ANTIBIOTICELOR

CAMPANIE PENTRU UTILIZAREA CORECTĂ A ANTIBIOTICELOR

Rezistența la antimicrobiene (RAM) continuă să amenințe eficiența tratamentelor împotrivainfecțiilor cauzate de bacterii, paraziți, virusuriși fungi. Ca ilustrare a gravității fenomenului, în 2016, 490 000 persoane au dezvoltat la nivel global forme de tuberculoze  (TB) multi-rezistente la medicația uzuală, iar RAM în cepe să complice combaterea HIV și a malariei. Costul îngrijirii medicale pentru paciențiii nfectați cu microbe rezistenți este semnificativ mairidicat prin durata mai lungă a bolii, testărilor suplimentare și nevoii de a recurge la medicamente mais cumpe. În particular, rezistența la antibiotice (RAB) privește bacteriile și unele specii de fungi, constituind conținutul dominant al RAM. Sporirea prudenţei în utilizarea antibioticelor pentru a combate rezistența antimicrobiană  – “acest tsunami tăcut” ce amenință sănătatea public mondială – este ținta Zilei Europene a Informării despre Antibiotice (ZEIA) în marcată în fiecare an pe 18 noiembrie.

Tema campaniei ZEIA 2018 “Situația în anul 2018 a rezistenței la antimicrobiene (RAM) în România și Europa”, readuce în fața celor interesați evoluția recentă a consumului de antibiotice (AB) și a rezistenței la antimicrobiene, adresându-se publicului larg cu sloganul: “Utilizați prudent antibioticele pentru protejarea sănătății dumneavoastră și a comunității!”

În privința informării publicului, conform Eurobarometrului din aprilie 2016, circa 1/3 dintre euro-respondenți (la fel ca în 2013) au utilizat în ultimele 12 luni antibiotic în formă orală, majoritatea femei și persoane mai puțin educate. Majoritatea au declarat că au obținut antibiotic pe rețetă.Aproximativ 1/3 s-au declarat informați despre utilizarea abuzivă a antibioticelor (un procent ceva mai scăzut decât în 2013).

Cu ocazia celebrării ZEIA 2018, Compartimentul de Promovarea Sănătății al DSP Dambovita duce o campanie de conştientizare în spitale şi farmacii, prin afişarea unor materiale informative specifice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *