miercuri , 21 octombrie 2020
STIRI PE SCURT
Circulație restricționată, mâine 21 octombrie, pe DN 71 Fieni-SinaiaComuna Butimanu scapă de carantină, deocamdatăDâmbovița: Indicele ratei de infectare în ultimele 14 zile a coborât la 1,51 la mieInspectorii de muncă-responsabilități suplimentare de la intrarea în vigoare a Legii nr. 55/2020Criza COVID-19: 3400 de cazuri confirmate la 29400 de testeLocotenentul jandarm Stan Silviu, locul al III-lea la “Cupa României la tir cu arcul”Contract de lucrări pentru ultimul lot al celui celui mai amplu proiect de modernizare a infrastructurii rutiere din jAlexandru Oprea și Iulian Vladu- tandemul cu care PMP Dâmbovița forțează un rezultat bun la parlamentareJandarm dâmbovițean vindecat de COVID-19, donator de plasmă pentru pacienții cu forme severe de boalăLista actualizată a școlilor, liceelor și grădinițelor încadrate în scenariul III-roșuACȚIUNEA TRUCK&BUS: Nereguli constatete la unul din patru vehicule controlate!CRIZANTEMA DE AUR – EDIȚIA 2020 SE DESFĂȘOARĂ CU RESPECTAREA RESTRICȚIILOR IMPUSE PE FONDUL CRIZEI MEDICALEBărbat strivit de un mal de pământ la CojascaCu peste zece cazuri de infectare la mia de locuitori de la debutul crizei, Dâmbovița se numără printre județele roDâmbovița: 283 de locuri de muncă disponibile în această săptămână2466 cazuri noi de infectare cu COVID-19 la puțin peste 8000 de teste efectuateAutoturism făcut scrum în parcarea unui supermarketPrimele zile cu vreme rea, primele probleme:Turiști rătăciți în munții Bucegi“Moștenirea Văcăreștilor”-termen prelungit pentru înscrierea în concursLuna națională a informării despre alimentație
Home / INFO NAȚIONAL / Cardul de sănătate și riscul de infectare

Cardul de sănătate și riscul de infectare

Din considerente inclusiv de ordin tehnic- aplicație informatică greoaie, nefuncțională, care nu a atins nicio secundă parametrii din caietul de sarcini, coroborat cu provocările generate de criza pandemică, prin decizia Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a fost suspendată, până la 1 octombrie, utilizarea cardurilor de sănătate. A fost acceptat, implicit, riscul unor pierderi, în sensul că s-au putut “învârti” de rețete compensate și alte servicii medicale inclusiv persoane neasigurate.

Cum –necum, din prima zi a lunii s-a revenit la procedura normal dar efectele nu le-a prevăzut nimeni, sau poate că nu s-a dorit acest lucru. Este vorba în primul rând de creșterea substanțială a  timpilor de aşteptare pe holurile cabinetelor de medicina familiei.  Odată cu prelungirea așteptării, s-a lungit și interacţiunea pacienţilor programați sau nu, inclusiv cea a pacienților cu afecțiuni respiratorii, crescând semnificativ riscul de infectare cu SARS-CoV-2. Au t atras deja atenția medicii de familie asupra acestui aspect și tot ei  cer renunțarea temporară la utilizarea cardului de sănătate în asistența medicală primară, segment cu un rulaj crescut de pacienți, în plină pandemie.

Și trebuie amintit aici că, la momentul suspendării utilizării cardului de sănătate pe perioada stării de urgență și a stării de alertă pe perioada stării de urgență și a stării de alertă,  CNAS le-a promis medicilor că folosirea cardului de sănătate nu va fi obligatorie până la finalul anului, apoi s-a răzgândit. O decizie proastă, care a dus la creșterea  timpilor de aşteptare pe holurile cabinetelor, la interacţiunea pacienţilor programați sau nu, dar și a  duratei de interacţiune medic-pacient, din considerente pur birocratice și nu prin mărirea timpilor dedicați consultaţiei.

Este din nou reclamată funcţionarea greoaie şi uneori lipsa totală a funcţionării sistemului informatic, ceea ce generează  blocaje în care pacienţii şi medicii stau în aşteptare. Cardul poate fi considerat obiect contaminat iar circulația de la pacient la medic și apoi la farmacist poate crește riscul infectărilor cu coronavirus.

Mai spunem doar că 5.224 de angajați din sistemul sanitar din România – cadre medicale și personal auxiliar – s-au infectat cu coronavirus de la debutul epidemiei. 834 dintre ei sunt medici, iar 2.363 – asistente medicale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *