Durata concediului paternal a fost extinsă de la 5 zile lucrătoare, la 10 zile lucrătoare, potrivit unei ordonanțe de urgență a guvernului. Astfel, dacă are calitatea de salariat în baza unui raport de muncă sau de serviciu, tatăl are dreptul la un concediu paternal plătit de 10 zile lucrătoare. Noua regulă se aplică și pentru următoarele categorii de persoane:contracte din activitate sportivă, convenții de muncă individuale (cooperațiile), contract de mandate, contract de management, care desfășoară activități ca urmare a unei funcții de demnitate publică și cu contracte de management și de administrare, încheiate potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.
În cazul militarilor, permisia se prelungește de la 7 zile, la 10 zile lucrătoare.
De asemenea, se va permite tatălui care a obținut atestatul de absolvire a cursului de puericultură să beneficieze de o majorare cu 5 zile a concediului paternal cu ocazia nașterii fiecărui copil nou-născut, fiind astfel modificate dispozițiile actuale care au caracter discriminatoriu, care permit majorarea concediului doar pentru un singur copil.
Angajatorii sunt obligați să aprobe concediul paternal. În caz contrar, riscă o amendă între 4.000 – 8.000 de lei de către inspecția muncii. De asemenea, angajatorul nu are voie ca, în perioada concediului, să-i închidă contractul.
„La propunerea ministrului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela FIREA, și a ministrului Muncii și Solidarității Sociale, Marius BUDĂI, în ședința de ieri a Guvernului au fost aduse mai multe modificări în ceea ce privește concediul paternal.
Prima dintre ele se referă la creșterea duratei concediului de la 5 la 10 zile. Perioada poate crește cu încă 5 zile dacă proaspeții tătici au și un atestat de absolvire cursuri de creștere a bebelușilor. De menționat este și faptul că toate acestea vor fi valabile pentru nașterea fiecărui copil, nu doar la venirea pe lume a primului copil.
Dacă tăticii sunt militari în termen, cresc și zilele de permisie, de la 7 la 10 zile lucrătoare.
Totodată, din punct de vedere financiar, pentru concediul paternal a fost prevăzută și acordarea unei indemnizații tuturor taților angajați în baza unui contract de muncă sau o altă formă de angajare încheiată conform legilor în vigoare.
Mai nou, se vor bucura de aceste drepturi bănești și sunt incluși lucrătorii și persoanele cu contracte din activitate sportivă, cele care au convenții de muncă individuale (cooperații) sau activează cu contracte de mandat ori management, dar și persoanele cu funcții de demnitate publică, cu contracte de management și de administrare.
Tăticii vor beneficia, pe toată durata concediului paternal, de o indemnizaţie egală cu salariul corespunzător acelei perioade. Sumele necesare vor fi susținute din fondurile salariale ale angajatorului”- a precizat pe acest subiect Carmen Holban, deputat PSD de Dâmbovița.