joi , 9 aprilie 2020
STIRI PE SCURT
Gospodărie incendiată cu intenţie la TătăraniIncendiile de vegetație fac prăpăd! Apel disperat al pompierilor care au obligaţii sporite!Nici călare, nici pe jos:CJSU a hotărât “să recomande” purtarea măştilor pe care dâmboviţenii nu le găsesc Niculeşti: Lipsa de comunicare cu autorităţile locale, numai o verigă a unui lanţ de eroriCompania de Apă prelungeşte suspendarea activităţii directe cu publicul până pe 16 maiMăsuri speciale de limitare a răspândirii COVID-19, în TârgovișteVa fi viaţă şi după coronavirus: proiect de 4,75 de milioane de euro pentru regenerare urbană la MoreniAcţiune umanitară a poliţiştilor dâmboviţeniLecţiile online “predate” haotic, frecţie la un picior de lemn.Coronavirus 8 Aprilie: 209 români decedaţi în ţară şi alţi 37 în străinătateAPIA: Cererile unice se depun fară penalitatăţi până la 15 iunieConsilierii judeţeni liberali s-au poziţionat alături de preşedintele Alexandru OpreaStart al celei mai mari actiuni de igienizare a municipiului Targoviste! Cartier cu cartier, strada cu strada, orasul noRecomandările Avocatului Poporului privind contravențiile și sancțiunile în timpul stării de urgențăFond de rezervă pentru sprijinirea comunelor în lupta cu covid-19Hotel “Ceres” nu va mai fi centru de carantină. Va găzdui personalul medical care va trata pacienţii cu coronavirDâmboviţenii continuă să fie amendaţi masiv pentru încălcarea restricţiilor de circulaţieSenatorul Adrian Ţuţuianu, despre demisia celor doi mediciAurelian Cotinescu, PNL Târgovişte:”Banii pe care îi avem să-i cheltuim cu grijă, în economia locală”Doi medici de la Pneumologie şi-au dat demisia
Home / CELE MAI CITITE - SĂPTĂMÂNAL / Chinezii în zece zile, ai noştri nici în zece ani…

Chinezii în zece zile, ai noştri nici în zece ani…

Vinerea trecută,  în Wuhan (epicentrul cidatei epidemii care dă fiori reci întregii lumi), conducătorii Chinei au hotărât construcția unui spital care ar urma să fie gata în maxim zece zile și care va putea găzdui până la o mie de victime ale noului coronavirus. Pentru ca cititorii mai puţin avizaţi să-şi  poată imagina dimensiunile proiectului,  precizăm că viitoarea construcţie, care ar urma să fie gata într-un ritm record , va avea o suprafaţă  de 25.000 de metri pătrați și, la nevoie, capacitatea ar putea fi suplinită cu 300 de paturi. Pe lângă unitatea  care va fi deschisă  pe 3 februarie, un spital judeţean de la noi ar părea o glumă, mai ales că nu vorbim numai de construirea imobilului ci şi de dotările necesare cu utilităţi şi aparatură medicală. Spitalul va găzdui exclusiv persoane afectate de pneumonia virală care a contaminat, din decembrie şi până în prezent (potrivit declaraţiilor oficiale),  aproape 3000 de oameni, cu o rată a mortalităţii în jur de 3%. Potrivit imaginilor difuzate de televiziuni, zeci de buldozere şi escavatoare pregăteau terenul pe care se va ridica spitalul, în  orașul cu 11 milioane de locuitori, unde a apărut focarul iniţial al epidemiei.

Chiar dacă poate părea uşor exagerat, dacă nu chiar utopic, există un precedent şi s-a întâmplat tot în China. În 2003,  a fost construit  în Beijing un spital într-un timp record – o săptămână – în timpul epidemiei SARS (Sindromul Acut Respiratoriu Sever). Spitalul a fost realizat cu clădiri prefabricate, dotat şi încadrat cu personal şi o “reţetă” similară va fi folosită şi de această dată.

Vizavi de subiect, suntem convinşi că puterea de la Beijing încearcă şi o lovitură de forţă,  de imagine de superputere. Este şi multă propagandă cu bătaie spre cei peste 1,2 miliarde de chinezi, care trebuie convinşi că statul comunist are grijă de sănătatea lor,  şi nu în ultimul rând este vorba despre prestigiul de care China se bucură în ochii lumii.  O acţiune  a gigantului economic şi militar (cu o orânduire economică hibridă) cu impact pe mai multe paliere. Nu ne putem însă opri de la a face o comparaţie cu ce se întâmplă la noi pe linie de investiţii în infrastructura de sănătate publică. Iar ca termen de comparaţie cel mai nimerit avem mult-trâmbiţatele spitale regionale, de care se tot vorbeşte de zece ani de zile, fără se fi bătut măcar un ţăruş, care să marcheze terenul.

Este adevărat, suntem ţară europeană şi respectarea regulilor este obligatorie. Sunt etape  clare de urmat, începând cu oportunitatea şi aprobarea temei de proiectare, întocmirea studiilor , a proiectelor tehnice şi iniţierea procedurilor de achiziţii publice.  Toate la un loc înseamnă ceva timp dar nu pot reprezenta, în niciun caz, o scuză perpetuă pentru politicienii a căror principală abilitate este datul din clanţă.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *