Acasă CELE MAI CITITE - SĂPTĂMÂNAL Chinezii în zece zile, ai noştri nici în zece ani…

Chinezii în zece zile, ai noştri nici în zece ani…

de adrian

Vinerea trecută,  în Wuhan (epicentrul cidatei epidemii care dă fiori reci întregii lumi), conducătorii Chinei au hotărât construcția unui spital care ar urma să fie gata în maxim zece zile și care va putea găzdui până la o mie de victime ale noului coronavirus. Pentru ca cititorii mai puţin avizaţi să-şi  poată imagina dimensiunile proiectului,  precizăm că viitoarea construcţie, care ar urma să fie gata într-un ritm record , va avea o suprafaţă  de 25.000 de metri pătrați și, la nevoie, capacitatea ar putea fi suplinită cu 300 de paturi. Pe lângă unitatea  care va fi deschisă  pe 3 februarie, un spital judeţean de la noi ar părea o glumă, mai ales că nu vorbim numai de construirea imobilului ci şi de dotările necesare cu utilităţi şi aparatură medicală. Spitalul va găzdui exclusiv persoane afectate de pneumonia virală care a contaminat, din decembrie şi până în prezent (potrivit declaraţiilor oficiale),  aproape 3000 de oameni, cu o rată a mortalităţii în jur de 3%. Potrivit imaginilor difuzate de televiziuni, zeci de buldozere şi escavatoare pregăteau terenul pe care se va ridica spitalul, în  orașul cu 11 milioane de locuitori, unde a apărut focarul iniţial al epidemiei.
Chiar dacă poate părea uşor exagerat, dacă nu chiar utopic, există un precedent şi s-a întâmplat tot în China. În 2003,  a fost construit  în Beijing un spital într-un timp record – o săptămână – în timpul epidemiei SARS (Sindromul Acut Respiratoriu Sever). Spitalul a fost realizat cu clădiri prefabricate, dotat şi încadrat cu personal şi o “reţetă” similară va fi folosită şi de această dată.
Vizavi de subiect, suntem convinşi că puterea de la Beijing încearcă şi o lovitură de forţă,  de imagine de superputere. Este şi multă propagandă cu bătaie spre cei peste 1,2 miliarde de chinezi, care trebuie convinşi că statul comunist are grijă de sănătatea lor,  şi nu în ultimul rând este vorba despre prestigiul de care China se bucură în ochii lumii.  O acţiune  a gigantului economic şi militar (cu o orânduire economică hibridă) cu impact pe mai multe paliere. Nu ne putem însă opri de la a face o comparaţie cu ce se întâmplă la noi pe linie de investiţii în infrastructura de sănătate publică. Iar ca termen de comparaţie cel mai nimerit avem mult-trâmbiţatele spitale regionale, de care se tot vorbeşte de zece ani de zile, fără se fi bătut măcar un ţăruş, care să marcheze terenul.
Este adevărat, suntem ţară europeană şi respectarea regulilor este obligatorie. Sunt etape  clare de urmat, începând cu oportunitatea şi aprobarea temei de proiectare, întocmirea studiilor , a proiectelor tehnice şi iniţierea procedurilor de achiziţii publice.  Toate la un loc înseamnă ceva timp dar nu pot reprezenta, în niciun caz, o scuză perpetuă pentru politicienii a căror principală abilitate este datul din clanţă.
 
 
 
 

You may also like

Lasă un Comentariu