Începând cu a doua parte a săptămânii trecute, Administrația Națională de Meteorologie a emis un adevărat torent de avertizări, preluate de mai toate mijloacele de informare de o manieră ușor exagerată, am putea spune chiar panicardă în unele situații. S-a anunțat un weekend de coșmar pentru estul țării, cu precădere în zonele crunt lovite la mijlocul lunii septembrie, din Galați și Vaslui.
Prinse pe picior greșit pe 14 septembrie, autoritățile centrale și locale s-au întrecut în dispunerea de măsuri exagerate, cu justificarea „paza bună trece primejdia rea.” Judecând la rece, lucrurile nu stau însă chiar așa iar banii cheltuiți inutil cu toată desfășurarea de forțe ar fi fost mult mai utili sinistraților din primul val!
Luni dimineața au apărut însă primele semne de întrebare vizavi de corectitudinea prognozelor iar ANM a mai emis o avertizare COD GALBEN de furtuni, în aproape jumătate de țară dar cu accent pentru zonele de munte- avertizare Cod Galben de ninsori.
A fost aglomerație mare și la Comandamentul pentru situații de urgență de la MAI. Însuși premierul ne-a reamintit că ”paza bună trece primejdia rea”, chiar dacă ciclonul „Ashley” a produs pagube doar în anumite zone ale țării, și cu asigurarea că autoritățile rămân în stare de alertă.
Emoții au mai fost pentru Județul Galați, unde 5000 de oameni au fost evacuați preventiv dar, după ora 12:00, hidrologii au restrâns avertizările de inundaţii valabile până marţi, astfel că se mai aflau sub incidenţa unui cod portocaliu doar câteva râuri din judeţele Vaslui, Galaţi, Tulcea şi Constanţa.
Apoi au apărut criticile venite nu numai de la opinia publică ci și de la voci autorizate, care au acuzat că mass-media din România a fost inundată de știri alarmante cu privire la un presupus ciclon devastator, denumit „Ashley”, care urma să lovească țara noastră.
S-a vorbit chiar de un risc major ca meteorologia să fie decredibilizată ca știință în percepția publicului larg iar un reputat cadru universitar a atras atenția asupra pericolului de a transforma fenomenul meteorologic într-o știre senzaționalistă, avertizând că acest lucru poate duce la pierderea credibilității științei meteorologiei în rândul publicului larg.
Și aici se pune întrebarea dacă meteorologii chiar au dat-o în bară sau era nevoie de tot acest episod -spectacol televizat, pentru ca unul ca Raed Arafat să scape iar basma curată, după erorile și în absența avertizărilor în timp util, care au avut ca efect pierderea atâtor vieți omenești în dezastrul de la jumătatea lunii septembrie?
P.S.
Să nu fim greșit înțeleși! Este preferabilă o alarmă falsă unei situații de criză, dar asta nu înseamnă tolerarea lipsei de profesionalism! Oamenii trebuie instruiți și pregățiți din timp, cum se procedează în toată lumea dar bâlbele și acțiunile „pe picior”, de fațadă, sunt profund păguboase și sunt unii care se impune să plătească cu funcția!
P.P.S.
„Amploarea” cilonului englezește botezat este evidențiată (a se citi exagerată) inclusiv printr-un comunicat oficial al IGSU: „Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice prognozate, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat efecte în 116 localități din 29 județe (AR, AG, BC, BT, BR, BV, BZ, CL, CJ, CT, CV, DB, GL, GR, HD, IL, IS, IF, NT, OT, PH, SJ, SB, SV, TM, TL, VL, VS, VN) și municipiul București, unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 11 case, 16 curți, 6 beciuri, 4 subsoluri de bloc, 1 instituție publică, 1 depozit operator economic și 12 străzi, cât și pentru degajarea a 79 copaci și 5 stâlpi de electricitate prăbușiți pe carosabil, fiind avariate 14 autovehicule și 2 imobile.”
Ceva de spaimă, nu alta!