Într-un elan populist pe măsura unui an cu dublu impact electoral, Camera Deputaţilor a adoptat, cu cvasimajoritate- 247 de voturi pentru și numai 21 de abțineri, proiectul de lege care elimină pensiile speciale. O măsura care îi vizează pe deputați și senatori, judecători și procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor, funcționarii publici cu statut special, funcționarii publici parlamentari, membrii corpului diplomatic și consular, membrii Curții Constituționale, precum și personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă. Ca să fie foarte clar, actul normativ nu-i afectează pe militari și polițiști, chiar dacă aceştia din urmă sunt tot un soi de funcţionari cu statut special.
A fost circ în şedinţa de plen, una pigmentată cu insulte şi miştocăreală ieftină iar fariseismul rezidă în faptul că parlamentarii au votat cu două mîini o lege care sunt convinşi că nu se va aplica.
Vorbim de populismul cel mai ieftin, de care se fac vinovate şi PSD şi PNL, adică partidele cu cele mai mari pretenţii, care înşeală aşteptările majorităţii românilor cu un cinism rar întâlnit. Au vorbit şi unii şi ceilalţi de echitate şi principiul corect, al contributivităţii, care trebuie să primeze la stabilirea drepturilor de pensie. În practică însă au arătat că îi doare în cot de cei aproape un milion de pensionari care supravieţuiesc miraculos cu pensia minimă, de 704 lei pe lună, ori de ceilalţi patru milioane, care au o pensie medie de 1300 de lei pe lună.
S-a ajuns aici după ce Guvernul Orban a anunțat, la începutul anului, că își va angaja răspunderea pe eliminarea pensiilor speciale:”Decizia politică a Partidului Național Liberal este foarte clară, noi susținem principiul contributivității ca principiul care trebuie să stea la baza calculului pensiilor și susținem ca sistem de pensii diferențiat pensiile de serviciu ale cadrelor militare”, preciza anul trecut Ludovic Orban. De partea cealaltă, deşi a blocat ani la rând eliminarea pensiilor speciale, odată intrat în opoziție, PSD a făcut paradă pe subiectul extreme de sensibil pentru opinia publică, cerând dezbaterea și adoptarea proiectului de lege propus de PNL în sesiune extraordinară.
Şi pentru ca toată lumea să îşi poată face o idée vizavi de uriaşele inechităţi , care împart pensionarii în adevăraţi bogătaşi şi muritori de foame, prezentăm următoarele cifre, cât se poate de oficiale:
Numărul de beneficiari de pensii de serviciu era, la finalul anului 2019, de 9.359 persoane, în creştere cu 1,9% (plus 175 de persoane) faţă de perioada similară din 2018, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).
- Procurori și judecători – 3.878. Pensie medie – 18.716 lei
- Personal diplomatic și consular – 840. Pensia medie – 5.538 lei
- Funcţionari publici parlamentari – 792. Pensia medie – 4.547 lei
- Personal aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă – 1.440. Pensia medie – 10.891 lei.
- Personal Curtea de Conturi – 609. Pensia medie – 7.800 lei.
- Personal auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor – 1.800. Pensia medie – 4.439 lei.
Tot la finele anului trecut erau în România 178.168 de beneficiari de pensii militare, din care 29.584 încasau peste 6.000 de lei pe lună, 8.929 peste 10.000 de lei, 147 peste 20.000 de lei, iar 5 peste 25.000 de lei. Pensiile militare se plătesc din bugetele MAI, MApN și SRI dar, atenţie, vorbim tot de banii contribuabililor.
Ce rezolvă proiectul de lege adoptat după atâta scandal ? Mai nimic! Chiar în situaţia ipotetică în care nu va fi atacat la CCR şi îşi va produce efectele, vorbim de mai puţin de 9500 de pensii, într-adevăr nesimţite, care ar putea fi recalculate. Ceilalţi pensionari privilegiaţi, adică grosul de aproape 180000, rămân cu aceleaşi venituri, ceea ce iarăşi nu este tocmai corect în raport cu cei care au contribuit zeci de ani pentru o pensie de mizerie. Şi aici se vede iarăşi cinismul politicienilor care, în realitate, n-au vrut să se lege la cap în an electoral. Îi doare undeva că plata pensiilor uriaşe, în beneficiul unor oameni de până în 50 de ani, ar putea ruina ţara, că nu se mai pot face investiţii în autostrăzi şi spitale, în şcoli ori căi ferate. Ei urmăresc numai şi numai să se realeagă.
Ştiind bine că există un precedent la CCR şi că sunt şanse infime de aplicare a legii, liberalii şi social-democraţii au preferat să meargă mai departe cu mascarada, cot la cot. Nici n-au vrut să audă de propunerile venite de la Pro România, de impozitare progresivă a pensiilor special, ori de la USR, privind plafonarea acestora. Chiar dacă toţi conştientizează că în combinarea acestor două variante stă rezolvarea problemei. Plus corectarea aberaţiilor legislative, implicit eliminarea tertipurilor care care au făcut posibilă obţinerea unor pensii cu mult mai mari decât ultimele salarii.
P.S. Sesizarea către CCR ar fi fost deja pregătită, fiind invocate mai multe obiecții de neconstituționalitate şi ar viza strict eliminarea pensiilor judecătorilor și procurorilor, nu și pe cele ale personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor, un soi de “rude mai sărace” ale magistraţilor.