Acasă NAȚIONAL Comentarii care nu-și au rostul

Comentarii care nu-și au rostul

de adrian

Sunt firești analizele și statisticile în urma unui vot capital, cum a fost acela din 6 decembrie, cu condiția respectării limitei bunului simț. Pentru că informațiile trebuie să ajungă la opinia publică dar corecte, nealterate de comentarii malițioase, cum am remarcat că încearcă déjà niște trompetiști.

Acestea fiind spuse,ne amintim că, în  urmă cu patru ani, PSD câștiga alegerile parlamentare la pas, cu aproape 45% pe țară. La Senat, PSD reușea să câștige în 35 de județe, PNL se impunea în doar trei județe, iar USR, pe atunci  nou intrat pe scena politică, producea surpriza în Diasporă. Acum, la finalul unui ciclu electoral maraton și după nouă luni de pandemie, harta arată mult mai diferit. PSD a câștigat pe țară  cu un scor apropiat de  30%. Spun unii foarte slab față de 2016 dar, adăugăm noi, mulțumitor în raport cu dezastrul de la europarlamentare. Nu este mai puțin adevărat că PNL a avut neșansa guvernării pe o asemenea criză, dar asta nu scuză gafele. Revenind, la Senat, PSD s-a impus în 22 de județe, în timp ce PNL a câștigat în 13 județe, iar USR-PLUS s-a impus în Diasporă, în două mari județe și în București.

La Camera Deputaților, în 2016, PSD câștiga, la fel, în nu mai puțin de 35 de județe, inclusiv Capitala. În 2020, PSD se impune în doar 23 de județe, PNL câștigă în 12 județe, iar USR-Plus câștigă în Diasporă, în Timiș, Brașov și în Capitală.

Interesante sunt și scorurile înregistrate, în multe județe unde PSD lua în 2016 scoruri de 50-60%, acum au reușit să câștige cu doar 30-40%.Cam astea ar fi principalele concluzii, cu completarea că, în legislatura viitoare, responsabili cu scandalul vor fi cei de la AUR.

Și pentru că am pomenit despre analize care au depășit granița bunului simț, amintim aici despre acele tendințe pe care le-am întâlnit și cu alte ocazii, prin care încearcă unii să acrediteze idea că anumite partide au electorat mai cu moț, adică mai tânăr și mai deștept, în vreme ce alți politicieni se bazează preponderant pe vârstnicii de la țară. Este o prostie, o încercare nesimțită care nu poate avea alt rezultat decât adâncirea faliilor din societate.

You may also like

Lasă un Comentariu