marți , 18 februarie 2020
Home / INFO NAȚIONAL / COMENTARII TARDIVE

COMENTARII TARDIVE

Cum  am anticipat, rezultatele la nivel naţional după prima sesiune a examenului naţional de Bacalaureat sunt chiar un pic mai  slabe comparativ cu anul trecut. Un grad de promovabilitate de 67,2% ,  procent comparabil cu cel din iulie 2018, când rata de promovare înainte de contestații a fost de 67,7% echivalent totuşi cu un dezastru pentru învăţământul românesc. Cel mai mare procent de promovare este în județul Cluj unde 80,71% dintre absolvenți au trecut examenul iar procente mari de promovare au fost și la Sibiu – 74,54% și la București -72,84%. Ilfovul , cu numai  38,44% rămâne campionul prostiei- vorbind de rezultatele la BAC, se înţelege, dar asta nu ne încălzeşte cu nimic având în vedere că Dâmboviţa, cu 59,12%, “se bate” cu Harghita, Giurgiu, Covasna şi Teleorman pentru locurile codaşe.

“La cald”, ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a apreciat că procentul de promovare este foarte mic: ”Este un procent mic, foarte mic și nemulțumitor. Ceea ce ne determină să luăm măsuri mai severe cu pregătirea lor(a elevilor slabi n.n.). În acelați timp rezultatele acestea reprezintă și consecința intrării lor la liceu cu note de 2, de 3 și de 4. Aici ajungem din păcate. Ei nu mai pot recupera decalajele și rezultatele se văd în nepromovarea de la examenul de bacalaureat”.  A mai spus Ecaterina Andronescu că pregătirea remedială a elevilor de liceu care nu sunt bine pregătiți ar trebui să înceapă în clasa a IX-a şi aici apare o fractură de logică: păi de ce mai sunt primiţi la liceu toţi analfabeţii care au trecut de gimnaziu ca gâsca prin apă? Crede cineva că acei chiulangii vor da buzna la pregătire suplimentară când merg la şcoală doar ca să plece de acasă?

O altă constantă a ultimilor ani, în afara promovabilităţii reduse, rămâne  diferența foarte mare  între filiera teoretică și filiera tehnologică iar scuza  că la liceele tehnologice au intrat elevii cu note mici nu stă în picioare. Realitatea este că nu prea se face carte la liceele foste industriale ori agricole şi , ca să nu supere electoratul şi pentru a   menţine posturile, niciun ministru nu are curaj să taie în carne vie. Adică să pună lacătul pe liceele fără promovaţi la BAC şi să susţină masiv învăţământul profesional, cât să cuprindă ţoţi absolvenţii de gimnaziu care nu obţin minim nota cinci la Evaluarea Naţională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *