Acasă ECONOMIC Concurs profesional referitor la legislația muncii adresat liceenilor

Concurs profesional referitor la legislația muncii adresat liceenilor

În Dâmbovița concursul va avea loc în 10 unități de învățământ liceale, care au profil tehnologic, vocațional, profesional și teoretic real.

de adrian

„Pentru a reduce   incidența accidentelor de muncă,  strategia europeană în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă mizează, în perioada următoare, pe consolidarea politicilor naţionale ce vizează educația în școli, în acest domeniu. În acest context, Inspecția Muncii, prin intermediul Inspectoratelor Teritoriale de Muncă, va desfășura pe parcursul anului 2022 o acțiune ce vizează tinerii liceeni.

Pentru informarea elevilor din învățământul liceal și profesional referitor la legislația muncii, s-a decis organizarea concursului „ŞTIU ŞI APLIC”, care a fost inclus, încă din anul 2013, de către Ministerul Educației, în Calendarul Activităţilor Educative Naţionale.

Obiectivul principal al concursului îl reprezintă încurajarea şi atragerea elevilor în activităţi de studiere a disciplinei ”Securitate şi sănătate în muncă” și pentru formarea unei culturi de prevenire în rândul tinerilor din licee și școli profesionale. Astfel, se urmărește conștientizarea profesorilor şi a elevilor, viitori lucrători, asupra riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională de la viitoarele locuri de muncă”-transmite ITM Dâmbovița.

Informarea privind noțiunile legislative legate de încheierea contractelor de muncă constituie un element care poate contribui la fenomenul de combatere a muncii la negru, ținând cont de faptul că elevii de liceu au dreptul legal de a munci de la vârsta de 15 ani și tot mai mulți dintre ei accesează joburi de vacanță.

„La nivelul județului Dâmbovița, Inspectoratul Teritorial de Muncă a încheiat un protocol de colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean, privind organizarea concursului, cu ajutorul cadrelor didactice, în 10 unități de învățământ liceale, care au profil tehnologic, vocațional, profesional și teoretic real.

În fiecare liceu participant au fost desemnați doi profesori, care le vor preda elevilor de clasele a X-a și a XI-a materialele postate pe site-ul stiusiaplic.ro”- a precizat inspectorul șef Marius Lixandru.

Prima fază a concursului se va desfășura în perioada 1 martie-14 aprilie, când va avea loc etapa de predare propriu-zisă a materialelor, urmând ca pe data de 3 mai să înceapă faza județeană a concursului, care va consta într-o probă teoretică, desfășurată online, pe platforma pusă la dispoziție de organizatori și o probă practică.

Faza națională a competiției se va desfășura în perioada 13-15 mai 2022.

 

You may also like

Lasă un Comentariu