Două zile ne mai despart de debutul celui mai important festival concurs-național organizat în Dâmbovița. Începând de joi și până sâmbătă, 22 octombrie 2022, Târgoviștea redevine capitala muzicii. La Cinematograful „Independența” se va desfăşura, sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, cea de-a 55-a ediţie a Festivalului Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei „Crizantema de aur”, cel mai longeviv festival muzical din România, organizat neîntrerupt din anul 1968 la Târgoviște, cu scopul promovării Romanței ca gen muzical de patrimoniu al culturii naţionale.
TEMA EDIȚIEI A 55-A: „ROMANȚA – TEZAUR CULTURAL NAȚIONAL”
Organizatorii sunt preocupați de înscrierea Romanței în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, procedură care se află în atenția Ministerului Culturii.
Concertele vor începe în fiecare seară la ora 18.00 și vor fi transmise integral în direct de TVR 3 și TVR Craiova. Seara de Gală va fi transmisă în direct și de Radio România Antena Satelor.
SINTEZA PROGRAMULUI FESTIVALULUI NAȚIONAL „CRIZANTEMA DE AUR”
– 20-22 octombrie 2022 –
Ediţia a 55-a a Festivalului „Crizantema de Aur” va fi structurată astfel:
Concursul de Interpretare – joi, 20 octombrie 2022 și vineri, 21 octombrie 2022;
Concursul de Creaţie – vineri, 21 octombire 2022;
Gala laureaților – sâmbătă, 22 octombrie 2022;
Microrecitaluri medalioane omagiale – în cele trei seri;
Concertul omagial Eugen Doga – 85 de ani – joi, 20 octombrie 2022;
Concertul „Tinerețea Romanței” – vineri, 21 octombrie 2022;
Concertul „Romanța, regina inimilor” – sâmbătă, 22 octombrie 2022;
Evenimente editoriale și lansări discografice – în fiecare seară a festivalului, în foaierul Cinematografului Independența din Târgoviște.
Concursul de Interpretare: participă 18 concurenţi din România, Republica Moldova, Ucraina, Serbia, selecţionaţi în urma a 7 preselecţii regionale și 1 preselecție internațională online, realizate în perioada 15 mai – 25 iunie 2022;
Concursul de Creaţie: participă 15 creatori cu romanţe în primă audiţie selectate în urma preselecţiilor naţionale realizate la Bucureşti, Chișinău și Cernăuți, în colaborare cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Uniunea Muzicienilor din Republica Moldova și cu Societatea Muzicienilor Români din Ucraina;
Acompaniază:
Orchestra „Dor românesc” – dirijor Ștefan Cigu
Orchestra „Romanţa” – dirijor Lucian Vlădescu
Orchestra de Cameră a Operei Române Craiova – dirijor Florian George Zamfir
Juriul Concursului de Interpretare va fi format din interpreţi de romanţă şi din personalităţi ale vieţii muzicale care promovează romanța românească în țară și în străinătate.
Juriul Concursului de Creaţie va fi format din personalități artistice și compozitori desemnaţi deUCMR și de UMM.
Prezentatori: Alexandra Velniciuc şi Octavian Ursulescu, Miruna Ionescu și Silviu Biriș.