Pe 18 octombrie 2024, Constantin Stroe- Cristi pentru apropiați, a depus pentru a șaptea oară jurământul în calitate de primar ales al Comunei Șotânga. O localitate în care astăzi nimic nu mai amintește de sărăcia, șomajul și deznădejdea de acum două decenii și jumătate, când niște minți mai puțin luminate s-au grăbit să pună cruce mineritului. Are în cont șase mandate de muncă și planuri de folos pentru oameni și comunitate, schimbarea fiind în multe privințe aproape ireală. La Șotânga instituțiile publice- școli, grădinițe, dispensare, primărie- arată și funcționează așa cum trebuie, adică pentru oameni, infrastructura de drumuri și utilități e ca la oraș și tot aici au fost puse în funcțiune două dintre cele mai mari parcuri fotovoltaice din țară. Adică energia viitorului înlocuiește deja în bună măsură sursele convenționale, o dovadă clară că, așa cum ne-a spus primarul Constantin Stroe, Comuna Șotânga trece la nivelul următor.
„Avem mai multe investiții mari și de impact, gestionate bine zicem noi, și o să le închidem fără doar și poate. Toate la un loc schimbă fundamental fața comunei. Vorbim de poduri, podețe și pasajul suprateran de la intersecția străzilor Abramescu cu Malului- o investiție prin Compania Națională de Investiții. Investiție mare, cu o valoare de 30 de milioane de lei.”
Un obiectiv strategic al administrației publice locale îl reprezintă reintroducerea traseului fostei căi ferate, de la mină la Termocentrala Doicești, în peisajul local. Un proiect ambițios dar cu un impact potențial uriaș, miza fiind o rută nouă între Valea Ialomiței și Valea Dâmboviței, cu toate avantajele economice care vor decurge de aici:
„Este o lucrare cu dublă importanță, una că sunt asigurate rute de acces , inclusiv pe parcursul lucrărilor la DJ 712, plus că are și rol de apărare, de punere în siguranță a versanților pe zona Rovina- Mal. Este o lucrare importantă, ajunsă în perioada premergătoare procedurilor de recepție. Stadiul fizic este de 95%. Sunt astfel create condițiile pentru realizarea unui nou drum județean, care să lege Valea Ialomiței cu Valea Dâmboviței. Pentru că pe zona Șotânga- Mărgineanca- Gheboieni factorul natural ne ajută. Traseul este mult mai puțin sinuos și mai lin decât pe alte zone, de aici și posibilitatea creării unei bretele de legătură de natură să dezvolte mult mai bine zona.
Sala de sport, cred că într-un final o să fim în stare să o recepționăm și să o punem în funcțiune, la Drumul Județean se lucrează bine și susținut. Este o investiție a Consiliului Județean dar este axul central al comunei și o să asigure dezvoltarea viitoare , o dezvoltare sustenabilă.”
Cum se mai întâmplă acolo unde sunt multe proiecte, nu toate merg ca pe roate și edilul nu ascunde că au apărut probleme la extinderea rețelei de canalizare. Trebuie luată rapid decizia corectă pentru a nu fi blocat proiectul a cărui finanțare a fost obținută cu multă dificultate. Alte obiective sunt piața publică, Centrul pentru Aport Voluntar, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Lucrurile se așează- ne asigură primarul Constantin Stroe, care amintește că, în 1997, după ce s-a închis mina, ”la Șotânga n-aveai pe ce pune mâna”! A început cu primul nivel de dezvoltare, ținta fiind să ajungă din urmă celelalte comune. A urmat nivelul II, adică modernizarea infrastructurii de drumuri și utilități, a instituțiilor publice. Acum se face trecerea la nivelul următor, obiectivul fiind poate și mai ambițios: o comună și mai puternică, autonomă din punct de vedere financiar.
„Vorbind despre următorul nivel de dezvoltare. Am intrat în Consiliul Tehnico – Economic al Județului Dâmbovița cu Planul de Urbanism Zonal (PUZ) al Parcului Industrial și al zonei complementare Parcului Industrial. Dat fiindcă avem energie ieftină pe zonă devenim atractivi și pentru dezvoltări viitoare. Lucrurile sunt într-o evoluție pozitivă.”
Viitorul Parc Industrial se va putea întinde pe o suprafață generoasă, de aproximativ 30 de hectare. Va fi o provocare majoră pentru administrația publică locală, care va trebui să aleagă varianta optimă, posibil un parteneriat public- privat, și găsească investitori serioși pentru acest proiect unic la această dată în județ.
Cumulat cu investiția Consiliului Județean în instalația de tratare a deșeurilor colectate selectiv- o fabrică ultramodernă, care nu are nimic în comun cu „groapa de gunoi” de care vorbesc nu dezinteresat unii și alții, se poate vorbi despre un lanț industrial de viitor.
Toate la un loc sunt rezultatul unei strategii sănătoase, a lucrului în echipă dar și al încăpățânării cu care etapele au fost parcurse într-o ordine firească, fără compromisuri. Aici este și explicația scorului aproape neverosimil- peste 95%, cu care Constantin Stroe a fost reales la localele din iunie.
Ca mesaj pentru viitor, edilul transmite oamenilor că va fi nevoie de inteligență și maturitate, pentru a nu se pierde tot ce s-a câștigat până acum:
„În 2025 mă aștept la o perioadă chiar dură. Îl consider un an de resetare și reașezare. Trebuie să avem și maturitatea și inteligența să facem să fie bine. Pentru că în decembrie 1989 lupta a fost pentru democrație și civilizație. Este foarte ușor să te întorci de unde ai plecat. Acum lupta este pentru menținerea democrației și a valorilor europene. Noi am fost întotdeauna parte a Europei.”