În replică la un comunicat al Prefecturii Dâmbovița, președintele Consiliului Județean a devoalat lipsa de reacție, probabil și de interes, a reprezentanților guvernului în teritoriu, vizavi de problema urgentă a înlăturării pagubelor produse de viituri în zona montană dar și în mai multe unități administrativ-teritoriale a căror infrastructură a fost afectată în urma căderilor masive de precipitații.
La inerția incredibilă a șefilor din prefectură, președintele Corneliu Ștefan a decis ca instituția pe care o conduce să solicite în mod direct ajutorul Guvernului României, demers concretizat prin adrese directe către ministerele de resort:
“Am observat un comunicat de presă din partea Instituției Prefectului și cred că trebuie să se știe adevărul. După cum bine știți, conform legii, când prefectul este în concediu de odihnă sau este plecat, președintele Comitetului pentru Situații de Urgență este președintele Consiliului Județean, în calitate de vicepreședinte al acestui Comitet. Săptămâna trecută am avut necazuri în zona de nord a județului, mai exact pe DJ 714, ați văzut cum arată acel drum, chiar este o tragedie în acea zonă. Credeți-mă că nu am stat degeaba, am fost personal marțea trecută în munte, la prima oră, și tot marți, în calitate de vicepreședinte al Comitetului pentru Situații de Urgență, am convocat comitetul și am luat decizia clară de închidere a acelui drum și am propus să nu dăm un punct de vedere ci o hotărâre. Împreună cu comisiile tehnice la Consiliul Județean și Prefectura Dâmbovița am analizat necazurile din acea zonă. A doua zi am chemat două firme de proiectare, împreună cu colegii din aparatul tehnic și cu cei de la SC. LDP, au fost în munte și au constatat necazul din acea zonă. Vă pot spune astăzi, după trei evaluări, valoarea acestei investiții, pe o lungime de 240 metri, este de peste 13-14 milioane lei, cel puțin. Consiliul Județean Dâmbovița și noi, dâmbovițenii, nu avem bani să realizăm această investiție, iar săptămâna trecută, Guvernul României, printr-o Hotărâre de Guvern, pentru județul Dâmbovița a alocat imensa de sumă de ZERO lei, ZERO bani. Stupoarea a fost să constat că nu au fost trimise săptămâna trecută din partea Prefecturii Dâmbovița adresele necesare către Guvernul României, prin care ceream bani pentru aceste nenorociri pe care le avem pe raza județului Dâmbovița. Drumul din munte, avem probleme la Vârfuri, la Bezdead, la Vișinești, la Pucioasa, la Fieni, avem foarte multe probleme pe calamități. Săptămâna trecută, joi, am trimis personal, din partea Consiliului Județean, văzând neimplicarea Instituției Prefectului, adrese direct către primul-ministru al României, către ministrul de Interne, către ministrul Dezvoltării, pentru a solicita sumele necesare pentru aceste calamități. Luni am trimis altă adresă, iar astăzi, , împreună cu colegii mei, am făcut un memoriu direct Guvernului României pentru a solicita sprijin financiar pentru aceste probleme.
În concluzie, nu am cerut bani pentru salarii, pentru investițiile Consiliului Județean, nu am cerut bani pentru aceste asocieri cu administrațiile locale, am cerut bani pentru calamități. Mă bucur că astăzi sau mâine este ultima zi de concediu a domnului prefect și vine un om care efectiv știe ce se întâmplă în Prefectură și sper și cu decizie din punct de vedere politic, pentru că dânsul, deși era pe plajă a ieșit prim-vicepreședinte al partidului, iar pe cine a lăsat la comandă, prezent în sală, nu a ieșit nici măcar vicepreședinte la partid. Dacă nu ai putere în organizația care te-a propus nu cred că ai putere nici la București.
Președintele Corneliu Ștefan nu a ezitat să vină și cu un sfat pentru cei care au ajuns vremelnic pe funcții de răspundere, în baza unui algoritm sau a unor înțelegeri politice, fără o minimă experiență în administrație:”La final pot să le dau și un sfat: când vorbești de calamități și de drumuri județene, de sate, comune, orașe, municipii, ideal este să mergi să le vezi la fața locului, nu din birou.”
Corneliu Ștefan, acuzații de o gravitate majoră: Prefectura Dâmbovița nu a transmis Guvernului documentele prin care se solicitau fonduri pentru înlăturarea efectelor viiturilor și inundațiilor!
99
postarea anterioară