Șeful administrației publice dâmbovițene, Corneliu Ștefan, a anunțat că Ministerul Transporturilor a demarat procedurile de achiziții publice, pentru realizarea studiului de prefezabilitate aferent drumului expres Târgoviște- București. Un proiect despre care a vorbit în premieră și pe care l-a propus dâmbovițenilor încă de anul trecut, din luna august, în calitate de candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean.
“Astăzi, Ministerul Transporturilor a scos la licitație studiul de prefezabilitate pentru drumul expres Târgoviște – București. Este un drum expres pe care eu, în calitate de candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean , l-am propus anul trecut dâmbovițenilor, împreună cu echipa mea, împreună cu colegii consilieri județeni și colegii parlamentari. Am spus foarte clar că Dâmbovița are nevoie de un drum județean expres, care să facă legătura între capitala județului, Municipiul Târgoviște , și centura ocolitoare a Bucureștiului, Autostrada A0.
Astăzi vedem că Ministerul Transporturilor a scos la licitație acest drum expres, exact propunerea pe care am avut-o anul trecut în luna august 2020, și am ieșit public cu acest proiect județean.”
Președintele Corneliu Ștefan a reafirmat că prioritare sunt și variantele ocolitoare ale orașelor din județ, precum și Inelul II de centură rutieră, care va străbate zona periurbană a Municipiului Târgoviște
“Nu în ultimul rând, prioritatea “0” legat de infrastructura rutieră, în afară de drumul expres este să realizăm centurile ocolitoarepentru centrele urbane din Județul Dâmbovița. Anul trecut, pe 21 decembrie, am scos la licitație studiile de prefezabilitate, pe banii Consiliului Județean Dâmbovița și astăzi ne aflăm în plin process= de execuție studiilor pentru aceste centuri ocolitoare. La sfârșitul lunii aprilie vom preda Ministerului Transporturilor, pentru a putea atrage fondurile necesare prin POIM de Transporturi, studiul pentru Inelul II de centură al Municipiului Târgoviște, care pleacă de la ieșirea din comuna Ulmi și trece prin comunele Văcărești, Dragomirești, Mănești, Șotânga, Doicești. A doua centură ocolitoare ca importanță- Centura Orașului Găești, și aici avem o discuție cu Ministerul Transporturilor, pentru a crea un drum județean expres, în paralel cu centura care face legătura cu Drumul Național “Valahia Expres”. Centura ocolitoare pentru orașele Pucioasa și Fieni pleacă din comuna Brănești –Pucioasa- Moțăeni- Fieni – Buciumeni, iar pentru sudul județului suntem în analiză cu proiectanții, pentru a găsi soluția optimă pentru cetura ocolitoare pentru Titu și Răcari, care să plece de la Moara Nouă și să ajungă în DN 7. Vreau să precizez foarte clar, centura ocolitoare din sudul județului nu are nicio legătură cu drumul expres Târgoviște- București și nu are nicio legătură cu Drumul Național 71, un proiect la care noi nu am renunțat. O spun foarte clar, i-am spus și domnului ministru Drulă, este un proiect matur, cu finanțare europeană asigurată. Proiectul trebuie rescos la licitație și să rezolvăm în primul rând problemele din intravilanul localităților. Avem un oraș, Orașul Răcari, avem comunele Tărtășești, Conțești, Braniște, Nucet și, nu în ultimul rând cel mai mare producător de aparate electrocasnice din Europa.”