duminică , 22 septembrie 2019
Home / INFO NAȚIONAL / Costurile incompetenţei

Costurile incompetenţei

Imediat după Paşte, necazurile au dat buzna peste România. Astfel, exclusiv din cauza incompetenţei unor habarnişti propulsaţi  pe considerente politice, România este nevoită să suporte corecții financiare de 80 de milioane de euro. La originea dezastrului au fost  nereguli la fondurile europene pentru agricultură și dezvoltarea satelor dar  Ministerul de Externe, care trebuia să depună contestație, a făcut acest demers prea târziu. Cazul a ajuns în justiția europeană, care a respins ca inadmisibilă acțiunea României privind anularea corecțiilor financiare, documentaţia fiind înaintată cu o lună întârziere. „Argumentaţia României se întemeiază pe o confuzie.(…) România nu a dovedit şi nici măcar nu a invocat existenţa unei erori scuzabile sau a unui caz fortuit ori de forţă majoră, care ar permite Tribunalului să deroge de la termenul prescris” – a constatat Tribunalul UE, referitor la acțiunea introdusă de agentul guvernamental al României, Radu Canțăr, subsecretar de stat în Ministerul de Externe (MAE). Instanța europeană nu numai că a respins cererea lui Canțăr ca inadmisibilă dar   și   obligă  România să suporte cheltuielile de judecată, inclusiv pe cele ale Comisiei Europene. Astfel, țara se alege cu o pagubă de 80 de milioane de euro la fondurile europene care i se cuveneau. Întrucât termenul de introducere a acţiunii, inclusiv termenul pentru considerente de distanţă, a expirat la 24 august 2018 la miezul nopţii iar România  a depus cererea introductivă  la 7 septembrie 2018 , este evident că vorbim despre incompetenţă iar vinovaţii ar trebui să plătească. N-am auzit însă, la trei zile de la decizia tribunalului UE, să fi plătit cineva, măcar cu funcţia, în contul celor 80 de milioane de euro duse pe Apa Sâmbetei….

Canțăr reprezintă statul român, ca un avocat, în fața Curții Europene de Justiție și trebuie să apere România când este dată în judecată. Tot el este cel care trebuie în plan intern să comunice cu CE și în țară cu autoritățile române pentru transpunerea reglementărilor europene în legislația națională, să nu ne sancționeze UE.

Radu Canțăr este fiul lui Mircea Canțăr, cunoscut drept un apropiat al PSD, care conduce un ziar din Craiova, Cuvântul Libertății, încă din perioada comunistă când se numea „Înainte”.

La acest ziar a lucrat și Lia Olguța Vasilescu, lider al PSD și fost ministru al Muncii. În ultimii ani, ziarul a fost abonat la contracte generoase de publicitate cu Primăria Craiova, condusă până în decembrie 2016 de Lia Olguţa Vasilescu, şi cu Consiliul Judeţean Dolj, condus de Ion Prioteasa, după cum a relatat ziarul Adevărul.

Noul agent guvernamental Radu Canțăr are și o altă origine relevantă în politică: el a fost membru al unei rețele socialiste europene, PES Activists, filiala Dolj. PES Activists România este o organizație condusă de Victor Negrescu, fostul ministru al Afacerilor Europene, care l-a adus pe Canțăr în MAE. Negrescu a demisionat din Guvern, în 2018, dar Canțăr a rămas în funcție, lucrând mai departe cu noul ministru delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *