Pentru fundamentarea unui coș minim de consum pentru un trai decent în România, Institutul de Cercetare a Calității Vieții împreună cu Fundația Friedrich Ebert Stifung au derulat o cercetare la nivel național. Ca un prim rezultat cât se poate de obiectiv, valoarea coșului de consum pentru un trai decent, rezultată din analiza extrem de complexă, este de 6.762 lei pe lună pentru o familie de doi adulți și doi copii, în mediul urban. Pentru o familie de doi adulți și un copil , valoarea este de 5.551 lei, pentru una de doi adulți fără copii de 4.146 lei, iar pentru o persoană adultă de 2.552 lei/lună. Şi aici trebuie obligatoriu subliniat că “trai minim decent” înseamnă, în concepția celor care au realizat studiul, toate nevoile biologice și sociale generale care sunt acoperite la un moment dat, nicidecum lux ori extravaganţă.
Coşul de consum include alimentație echilibrată, haine și încălțăminte noi, presupune că familia dispune de locuință cu un anumit grad de intimitate și autonomie a membrilor, mobilată și echipată cu aparate electrocasnice în stare bună, posibilitatea de plăti facturile, asigurarea îngrijirii sănătății adecvate, posibilitatea de a se recrea la cinema, muzeu și vacanță o dată pe an. De asemenea, s-a luat în calcul și posibilitatea de constitui un fond de economii pentru a putea procura bunuri scumpe de folosință sau pentru a acoperi cheltuieli extraordinare ocazionale sau neprevăzute, inclusiv pentru a-și ajuta apropiații în caz de nevoie.
Statisticile privind veniturile şi câştigurile salariale nete scot însă în evidenţă o situaţie sumbră: Cam una din cinci familii se încadrează în acel coş minimal al traiului decent, una se situează sub pragul sărăciei şi alta trăieşte la limită. Pentru că trai decent înseamnă venituri decente, să dispui de aceşti aceşti bani, nu să fie cuantificate nişte servicii proaste acordate chipurile gratuit de stat, la salarii de mizerie, cum primesc mai toţi românii, cu excepţia bugetarilor de lux.