O foarte tristă premieră a fost înregistrată săptămâna aceasta în România, când cele două doctorițe de la Secția ATI a Spitalului Sf Pantelimon din Capitală, reținute de procurori pentru omor calificat și tentativă de omor calificat cu premeditare, au fost arestate preventiv.
Un scandal uriaș, care a fracturat și mai mult societatea românească, deja critică la adresa sistemului public de sănătate. Bineînțeles, presa a stors cât a putut subiectul, punând, ca de obicei în ultima vreme, pe primul plan senzaționalul. În mare, pe lângă judecătorii și procurorii ad-hoc, avem trei mari tabere: opinia publică pe bună dreptate revoltată împotriva unui sistem corupt și plin de hibe, medicii care tind să facă scut în jurul colegelor arestate și politicienii care s-au încăierat și ei, disperați să obțină maximul de câștig electoral posibil din dramele unor oameni!
Aceștia din urmă s-au repezit unii la beregata celorlalți, profitând și de faptul că doctorul Rafila nu se numără printre cei mai populari membri ai guvernului! Colegii de partid fac scut în jurul său, dar nu prea convingător. Să o luăm însă cronologic!
După episodul încătușării, specific „justiției televizate”, medicii de la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Sf. Pantelimon din București au anunțat că intră în grevă, în semn de protest față de reținerea celor două doctorițe de către procurori, pentru omor calificat și tentativă de omor în dosarul deceselor suspecte, dar au renunțat în urma unor discuții cu autoritățile.
Ulterior, în declarații de presă, premierul Marcel Ciolacu și ministrul Alexandru Rafila au subliniat că justiția trebuie lăsată să acționeze înainte de stabilirea concluziilor privind responsabilitatea pentru decesele de la Sf. Pantelimon. Ministrul Sănătății a respins o demisie și a subliniat că este responsabilitatea individuală a medicului să stabilească tratamentul unui pacient.
Nicolae Ciucă, președintele PNL și candidat la prezidențiale s-a ferit să își atace în mod direct pe acest subiect colegii de coaliție, cerând însă pedepse exemplare pentru ei care vor fi dovediți vinovați!
Vlad Voiculescu în schimb, și-a vărsat toată frustrarea acumulată în timp, într-un atac furibund! L-a acuzat pe Alexandru Rafila că a mințit atunci când a spus că cei din Corpul de Control nu au găsit nimic la spitalul Sf. Pantelimon pentru că „sunt economiști sau juriști” sau atunci când susține că verificarea actului medical o face altcineva și aruncă vina pe Colegiul Medicilor.
Voiculescu îl mai acuză pe ministrul Sănătății că a trimis în control la spital doi pensionari speciali care mai mult „au acoperit lucrurile” și îi cere să prezinte public Ordinul de ministru care a trimis echipa de control la spital.
Nu neapărat pe considerentul „corb la corb nu scoate ochii”, Societatea Română de Anestezie-Terapie Intensivă a reacționat public, printr-un comunicat de presă în care contrazice Parchetul și afirmă că „în niciun caz nu poate fi vorba de crimă / omor cu premeditare” în cazul celor 17 decese suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon.
Pe de altă parte, Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor București, care în aprilie a făcut verificări la Spitalul Sf. Pantelimon și a anunțat că nu a existat nicio neregulă, spune că din comisia de verificare a făcut parte şi un anestezist, dar a declarat că membrii comisiei nu au avut acces la injectomate!
Surprinzător pentru un politician în an electoral, ministrul Rafila se poziționează constant de partea medicilor, și transmite opiniei publice oripilate de acest caz, că „trebuie să le recunoaștem statutul profesional, eforturile pe care le fac, să îi respectăm, pentru că lucrul acesta face posibil un act medical de bună calitate. Ei sunt oameni obișnuiți: sunt modești, sunt emoționali, trebuie să poată să lucreze.” O caracterizare idilică ce nu prea are multe în comun cu realitatea.
Nu în ultimul rând, s-au găsit destui cu obrazul gros ca talpa bocancului, care să acuze „presiunea care vine de la jurnaliști”, care denigrează chipurile specialitatea medicală.
Nu explică însă nimeni discrepanțele de pe foile de observație de la spitalul Sf. Pantelimon, unde apar dozele corecte și datele din memoria injectomatelor, care au probat că real s-a administrat puțină noradrenalină mai multor pacienți!
Iar subiectul este departe de a fi închis, cel puțin până nu vor cădea niște capete și vor fi demonizați țapii ispășitori!