miercuri , 26 februarie 2020
Home / INFO NAȚIONAL / CRIZA POLITICĂ ŞUBREZEŞTE ŞI MAI RĂU GUVERNAREA

CRIZA POLITICĂ ŞUBREZEŞTE ŞI MAI RĂU GUVERNAREA

După un mariaj care a funcţionat atâta timp cât a fost “de ciuguleală” şi cu amintirea dureroasă a usturătorului eşec de la europarlamentare, ALDE va ieși de la guvernare, fugind de lângă PSD ca dracu’ de tămâie. În fapt, acesta a fost scopul planului destul de bine gândit şi menit să lase  impresia că PSD ar fi la originea tuturor relelor. Decizia, oficial vorbind, a fost  luată luni după-amiază, în ședința Biroului Politic al formațiunii conduse de Călin Popescu Tăriceanu, un veritabil cameleon politic. Dacă tot n-a avut sorţi de izbândă în încercarea de a obţine susţinerea PSD la prezidenţiale, acum face tot ce poate să îngroape déjà fostul partid aliat. Va demisiona de la conducerea Senatului, unde social-democraţii au majoritate iar miniştri ALDE, mai puţin Ramona Mănescu, dau şi ei bir cu fugiţii.

Alunecos, Călin Popescu Tăriceanu, a susţinut aceste decizii prin faptul că partidul său “aștepta un răspuns favorabil la necesitatea unor măsuri pentru continuarea guvernării și nu am avut nicio contrapropunere.Colegii au luat decizia de a se renunța la continuarea guvernării alături de PSD. Guvernarea nu poate rămâne în reperele defensive de până acum, fără o bază corectă şi nu putem merge mai depate cu construcții bugetare care nu se pot derula așa cum ne-am imaginat.”

Renunţarea la candidatură este însă dovada clară că totul a fost premeditat, inclusiv alianţa cu Pro România lui Victor Ponta şi susţinerea pentru “independentul” Mircea Diaconu.

Ca primă reacţie la ieşirea ALDE de la guvernare, cu mai puțin de trei luni înaintea alegerilor prezidențiale, primul –ministru Viorica Dăncilă a declarat că PSD va merge mai departe şi, cel mai probabil, va căuta de zor noi susţinători, fie şi printre parlamentarii nemulţumiţi de intrarea în opoziţie. Marea problemă este că acest abandon o va obliga pe Viorica Dăncilă să vină în fața Parlamentului pentru a cere un nou vot de încredere pentru un cabinet minoritar.

Chiar în situaţia în care Ramona Mănescu nu demisionează de la Externe, Cabinetul Dăncilă  rămâne cu trei portofolii neacoperite: ministerul mediului (Grațiela Gavrilescu- care este și vicepremier), ministrul energiei (Anton Anton) și ministrul pentru Relația cu Parlamentului (Viorel Ilie). Dăncilă va numi interimari în locul acestora, însă trebuie să meargă în Parlament, în termen de 45 de zile pentru a obține votul  pentru o noua formulă guvernamentală.

Potrivit Constituției, atunci când este vorba despre remanierea unor miniștri în cadrul coaliției de guvernare, aceștia trebuie să fie acceptați doar de președintele țării. Atunci când , odată cu  schimbarea unor miniștri se modifică și structura politică a Executivului (practic un partid dispare din componența guvernului), restructurarea trebuie să fie aprobată de Parlament, verificându-se astfel dacă guvernul mai beneficiază de sprijinul unei majorități parlamentare (Articolul 85 din Constituție precizează : 1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.)

În concluzie, situația este destul de complicată pentru Cabinetul Dăncilă, în condițiile în care aritmetica parlamentară arată că PSD are nevoie de 233 de voturi pentru a obține validarea din partea Parlamentului pentru noua formulă guvernamentală.  Fără ALDE, PSD are doar 204 de parlamentari (136 de deputați și 68 de senatori) şi, pentru a-și asigura majoritatea în Parlament, Viorica Dăncilă ar mai avea nevoie de 29 de voturi din afara partidului. De aici şi curtarea asiduă a UDMR.

Tot  Constituția spune că preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. Legea fundamentală mai precizează, la același art. 89, că Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui. Adică PSD poate rezista la guvernare cel puţin până la alegeri dar nu este exclusă nici o împăcare, implicit un mariaj în trei, anume PSD- ALDE-Pro România, dar numai după prezidenţiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *