duminică , 21 aprilie 2019
Home / CULTURĂ / CRIZANTEMA DE AUR 2018, ACORDURI FINALE

CRIZANTEMA DE AUR 2018, ACORDURI FINALE

       S-a tras cortina peste ediţia cu numărul 51 a Festivalului “Crizantema de Aur”, sentimentele publicului, concurenţilor şi celor care au contribuit  la organizarea evenimentului fără pereche în plan cultural naţional, oscilând între regretul că frumoasa poveste de toamnă s-a încheiat atât de repede şi satisfacţia reuşitei depline. Pentru că, nu vom pregeta să repetăm, au fost trei seri cu totul speciale, pentru iubitorii şi cunoscătorii romanţei dar şi pentru cei mai profani, vrăjiţi în egală măsură de decorurile atât de sugestive şi potrivite genului şi măiestria artiştilor consacraţi şi concurenţilor care au urcat pe scenă.

La a LI-a ediţie a fost aleasă tema „Romanţa ne uneşte”, iar festivalul  dedicat celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918  a inclus ca noutăţi şi evenimente Programul Naţional de Concerte „Romanţa ne uneşte”, sub patronajul CNR UNESCO, eveniment asociat Festivalului Naţional „Crizantema de aur” ;50 de ani de Romanţă la Târgovişte – celebrarea semicentenarului de la înfiinţarea, în 1968, a Festivalului Naţional de Romanţe „Crizantema de aur”; „Mari poeţi ai romanţei” – omagierea, prin micro-recitaluri de romanţe, precum şi prin lansări discografice şi editoriale, a creaţiilor marilor poeţi români : Mihai Eminescu, George Coşbuc, Octavian Goga, Vasile Alecsandri; Omagiu corifeilor romanţei – eveniment realizat cu sprijinul Fundaţiei „Henry Mălineanu” cu scopul promovării creaţiei celebrului compozitor român Henry Mălineanu, precum şi a altor mari compozitori ai generaţiei sale; Eveniment realizat la Teatrul „Tony Bulandra” şi la „Casa Romanţei” din Târgovişte.

Ultima seară a fost dedicată  Galei laureaţilor Concursului de Interpretare și Concursului de Creație, moment urmat de recitalul „Poveste din Bucureştiul de altădată”, susţinut de Miruna Ionescu şi formaţia Valentin Albeşteanu şi concertul extraordinar „Romanţa ne uneşte”, cu participarea unor mari interpreţi şi compozitori de romanţe din România şi Republica Moldova.

La secţiunea “Creaţie”, locul trei a fost obţinut de târgovişteanul Marcel Morărescu, autorul romanţei “Pe sub castanii înfloriţi”. Pe treapta a doua a podiumului a urcat Nicolae Caragea, locul I fiind ocupat de Marcel Maxim.

La secţiunea “Interpretare”, premiul III a fost câştigat de Ionuţ Boancheş, pe locul al doilea s-a situat Teodora Manolache iar premiul I a revenit Alinei Ureche. Trofeul “Crizantema de Aur 2018” a fost cucerit de dâmboviţeanca Nicoleta Vasile, din Aninoasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *