luni , 6 iulie 2020
STIRI PE SCURT
Proba scrisă a examenului de titularizare a fost reprogramată pe 29 iulieDâmbovița:171 de locuri de muncă disponibilePrimarul de la Pucioasa vrea să dea în judecată Ministerul SănătățiiOana Vlăducă, Pro România: Victor Ponta are anvergura profesională incontestabilă pentru a fi primarul CapitaleiDâmbovița: 39 de amenzi pentru nerespectarea Legii privind prevenirea și combaterea efectelor pandemieiCoronavirus 6 iulie: 250 de cazuri noi și 18 decese în ultimele 24 de ore, 227 pacienți în stare gravă, la ATIPNL acuză social-democrații că sunt “desprinși de problemele dâmbovițenilor”Cosmin Bozieru,vicepreședinte Pro România Dâmbovița, cere să înceteze “cultul personalității în primărie”Acțiuni de informare și prevenire desfășurate de jandarmii montaniPSD Dâmbovița cere liberalilor să lămurească aspectele privind scandalul “UNIFARM”Dâmbovița: După contestații, rata de promovare la BAC a urcat la 60,75%Coronavirus 5 iulie: 391 de cazuri noi, 1750 de decese de la începutul pandemieiAccident rutier cu o victimă încarcerată pe șoseaua de centură al mun.TârgovișteCOVID-19 a mai făcut o victimă în DâmbovițaAcțiuni în forță pentru prevenirea și limitarea infectării cu virusul Covid-19Crucea Roșie, de 144 de ani în slujba umanitățiiDe la țara lui Liviu Dragnea la țara bădălăilorDâmbovița: Explozie a numărului de infectări cu COVID-19! Șefi de prin instituții publice umblă creanga în loc sIncendiu de proporții la o hală dezafectată din incinta fostei termocentrale DoiceștiLider Pro România despre sesiunea extraordinară a Parlamentului: E din categoria “Mircea fă-te că lucrezi”
Home / INFO NAȚIONAL / Cu mască, fără mască…

Cu mască, fără mască…

A fost o întreagă polemică pe seama oportunităţii purtării măştilor medicale la ieşirile în spaţiul public, acolo unde există risc de contaminare. La început, ditai experţii au susţinut  până au răguşit faptul că purtatul măştilor de către persoanele sănătoase este inutil. Spuneau ei că masca este necesară pentru cei infectaţi, să nu răspândească virusul în jurul lor. Ba la un moment dat a circulat şi o glumă: masca îi protejează pe cei sănătoşi  de coronavirus în aceeaşi măsură în care tanga acoperă fesele.

Apoi, brusc, de unde nu doreau să audă de aşa ceva , aceiaşi specialişti au întors-o ca la Ploieşti, îndemnând oamenii să poarte orice dacă n-au măşti: să improvizeze, să poarte eşarfe sau fulare dacă n-au altă posibilitate. Avem încă o dată o înfruntare a extremelor şi aceeaşi lipsă de respect din partea acelora care au făcut paradă şi care, acum,  nu au atâta bun simţ să recunoască , public, faptul că au exprimat şi susţinut o procedură greşită.

Acum, pentru că toţi suntem oameni, că nu s-a mai confruntat nimeni cu aşa nenorocire şi atâtea necunoscute, acceptăm că greşeala este omenească şi nu dăm cu barda, chit că şi printre “corifeii” acestor zile grele sunt unii preocupaţi să facă “rating” şi chiar câţiva pe care, putem să jurăm, la toamnă îi vom vedea pe listele de candidaţi. Îi lăsăm în plata Domnului şi ne concentrăm atenţia pe ce spune   preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila,un om de o rară modestie şi un profesionalism desăvârşit. Anume  că în lunile noiembrie-decembrie vom avea un alt vârf de infectări cu COVID-19, cu speranţa ca până atunci să existe şi tratamente mai eficiente.
Ne spune domnia sa că, în condiţiile în care „ reușim să menținem un comportamet reținut, putem ajunge la o relaxare mai rapidă după evoluția acestui virus, cu vârful în săptămâna după Paște. (…) Cred că o se depășim numărul de 10.000 de cazuri de îmbolnăviri, cred că 12.000, 14.000 ar fi corect pentru sfârșitul lui aprilie. În noiembrie-decembrie vom avea un alt vârf, sper că până atunci să avem medicația necesară.

Microbiologul a punctat  că spălatul pe mâini este mai eficient decât spirtul, adăugăm noi şi la îndemâna oricui.În concluzie, purtăm masca atunci când suntem răciți și ne deplasăm. Este recomandată cea chirurgicală, dacă nu se poate , atunci  una din  bumbac, fiind catalogată drept  o greșeală să se recomande “batiste sau fulare care nu protejează în niciun fel”.

Şi, atenţie mare, după ce scăpăm de nenorocire, să facem bine şi la toamnă să fim cu mult mai bine pregătiţi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *