Printre numeroase alte efecte secundare, criza coronavirusului ne-a dezvăluit şi apetenţa extrem de multor români şi în special a vârstnicilor, pentru plimbări. Au n-au treabă, la 12 trecute fix- vorba lui Nenea Iancu, seniorii şi nu numai ei sunt obişnuiţi să o ia din loc. Şi dacă până în urmă cu trei săptămâni se întâlneau, de regulă în parcuri, ori vânau promoţii, acum au ajuns să imite un soi de mişcare browniană, căutând orice pretext pentru a ieşi din case, când toată lumea le spune să nu facă această uriaşă greşeală. După fotbal şi politică, putem deci nominaliza, fără exagerare, plimbatul fără rost ca al treilea sport naţional. Şi cum plimbările nu se fac deloc în singurătate şi nici pe muteşte, cu fotbalul tras bine pe linie moartă şi preţuri în creştere, discută oamenii şi unii chiar se amăgesc, crezând că fac politică.
Ultimul subiect în materie? Sondajul realizat de IMAS şi dat publicităţii de Europa FM, care aduce schimbări de luat în seamă în ce priveşte preferinţele electorale, chiar dacă rar se mai încumetă vreun politician să aducă în discuţie alegerile. Adică fix tema pe care s-au dus lupte crâncene până acum trei săptămâni. Ce ne spun cifrele, în comparaţie cu sfârşitul lui februarie?
În primul rând că Partidul Naţional Liberal dar și principalul concurent, Partidul Social Democrat, au scăzut în intențiile de vot în luna martie, creșteri înregistrând USR, PLUS și Pro România.
Față de măsurătoarea anterioară, PNL a scăzut cu patru procente, de la 40,7% la 36,7%, pierderea înregistrată de PSD fiind însă de numai două procente în intențiile de vot, de la de la 25,8% la 23,9%.
USR a câștigat peste două procente având un scor electoral de 12,5%, surpriza raportat la măsurătoarea din februarie fiind PLUS, care aproape și-a dublat scorul electoral, ajungând de la 3,5% la 6,5%.
Un alt partid care a înregistrat creștere este Pro România, creditat cu 5,8% în martie, față de 4,6% în februarie. Rămân sub sunt sub pragul electoral ALDE – 3,5%, UDMR – 4,5%, iar PMP – 3,5%, 20% dintre cei intervievați se declară nehotărâți, iar aproape 5% spun că nu ar vota dacă duminică ar fi alegeri parlamentare.
Sondajul, realizat telefonic de IMAS la comanda Europa FM, în perioada 5-26 martie, are o marjă de eroare de 3,1%.
Fără intenţia de “a diseca” în amănunt aceste rezultate, putem spune, fără să greşim, că PNL şi-a încheiat prea repede “luna de miere” cu electoratul. Trăim o criză groaznică iar bâlbele şi greşelile de strategie au consecinţe infinit mai grave decât în vremuri normale, ceea ce înseamnă că exercitarea guvernării va eroda şi mai mult încrederea în liberali. Nici PSD nu pare însă că gestionează corect situaţia iar principalii posibili sateliţi, Pro România şi ALDE o duc foarte greu. Singura constantă rămâne menţinerea majorităţii electoratului de partea dreptei politice, cu un avans încă destul de consistent în faţa stângii.
Cu tot coronavirusul, politica merge înainte
145