Ultimele evoluții de pe scena politică (poate ar fi mai nimerit să spunem involuții), nu denotă lipsa de maturitate în gândire, a capacității de coabitare a unor actorași ajunși în roluri principale, cât întăresc convingerea că ciolanul rămâne totuși cel mai puternic liant pentru guvernare. Mai explicit, nu suntem martorii primului mega –scandal dintre premierul Florin Cîțu și “fecioarele politice” Dan Barna și Dacian Cioloș. Ne amintim reacția ultimilor doi după ce a fost ejectat din guvern catrastofalul ministru Vlad Voiculescu. Și de această dată este cam la fel! Același ton belicos , cu un plus pentru franțuzistul care a dat chix în haina prea largă de tehnocrat. Curg declarațiile iar vehemența ne arată că substratul este mult mai mocirlos. Încăierarea dintre găștile aflate la putere nu este nici pe principii doctrinare și nici pentru respectarea acelora morale. Își scot ochii pentru miliardele vehiculate ca finanțare pentru PNDL-ul vopsit în galben și botezat pompieristic “Anghel Saligny”. După paravanul unei frazeologii bombastice, care nu mai amăgește însă pe nimeni, “reziștii” vor să se asigure că nu sunt îndepărtați de la ciolan, că nu sunt mai puțin mufați la țâta publică decât partenerii cărora astăzi încearcă să le scoată ochii.
Nici Cîțu, ajuns într-un timp record unul dintre cei mai contestați prim-miniștri, nu are nicio scuză. Este la originea crizei și nu va putea justifica niciodată implicarea guvernului în bătălia politică internă. Singurii rămași la un nivel de echilibru sunt udemeriștii care, chiar dacă nu o recunosc public, sunt foarte probabil rușinați că au optat pentru o adunătură atât de penibilă. Iar întregul balamuc politic este condimentat de atitudinea oarecum ambiguă a celor din Opoziție.
AUR, serios zdruncinat după ce un membru cheie a fost prins cu droguri la Parlament, s-a și repezit să profite, să deturneze atenția, să anunțe “o moțiune de cenzură serioasă, de peste 18 pagini, nu ca textul PSD, de patru pagini”- cum s-a exprimat George Simion. Social – democrații arată o tactică mai echilibrată, în sensul că nu se aruncă în orb, cu capul înainte. Nu vor, pe bună dreptate, să se amestece cu cine nu trebuie și să riște un eventual eșec de imagine. USR-PLUS în schimb, a reușit să se acopere total și iremediabil de penibil!
De ce facem această afirmație? Pentru că USR-PLUS a ajuns acum să se alieze cu AUR în lupta cu Florin Cîțu, persoană fizică. Nu cu PNL, cu care sigur dorește să rămână la guvernare, în aceeași structură și repartizare a ministerelor! Și dacă Barna excludea cu numai câteva luni în urmă orice colaborare cu partidul lui George Simion, pe care îl califica drept extremist și cerea izolarea sa în Parlament, la această oră negocierile sunt în toi.
Și ca să nu fie dubii, apelăm la “memoria” Internetului:Dan Barna, 31 martie:
- Avem confirmarea că în Parlamentul României avem un partid de extremă dreapta. Este partidul AUR, nu e niciun fel de taină aici.
- Această Coaliție este foarte fermă în a nu colabora cu AUR. Nu am văzut nicio manifestare la colegii de la PNL sau UDMR prin care să fie o altă poziție.
Dan Barna, 24 aprilie:
- Cu cei de la AUR eu nu voi negocia pentru că, din punctul meu de vedere și am spus-o și de la tribuna Parlamentului, o spun și aici: AUR s-a dus într-o zonă de partid extremist.
- Am văzut chiar ieri lideri importanți din AUR, un purtător important de mesaj din AUR propunând public o listă cu intelectuali care trebuie uciși. Deci acolo suntem. Este o realitate pe care nu o putem ignora și dacă le dăm oricât de mic credit, nu știu unde se poate ajunge.
Câte parale mai face cuvântul celui care se vede președinte ales, este mai limpede ca oricând, dacă astăzi, USR-PLUS se bazează pe votul parlamentarilor AUR, avnd împreună 122 de semnături. Anunțul a fost făcut liderul grupului USR-PLUS Ionuț Moșteanu. „Dacă Florin Cîțu se agață de scaunul de la Palatul Victoria, așa cum l-am pus în funcție în Parlament, îl vom da jos tot în Parlament. USR-PLUS are 80 de semnături (parlamentari) pe moțiunea de cenzură. Am discutat cu AUR să vedem dacă avem o variantă de a strânge semnături. Împreună, avem 122 de semnături”, a afirmat Moșteanu.
P.S. Cu titlu informativ, tocmai Barna și Cioloș sunt cei care, iarna trecută, s-au opus din toți rărunchii rămânerii lui Orban în funcția de prim-ministru! Apoi l-au stors la greu , acceptând să-l voteze președinte la Camera Deputaților dar numai contra unor avantaje nesperate:cele mai mănoase ministere plus șefia Senatului, stârmind cele mai mari nemulțumiri în PNL!!! Iar urmarea o știm cu toții, Florn Cîțu a ajuns aproape peste noapte premier!