duminică , 15 decembrie 2019
Home / INFO NAȚIONAL / Cultura, un “moft” prea costisitor ?!

Cultura, un “moft” prea costisitor ?!

 

Aproape că nu există clasament statistic fără România în coada Europei, fie că vorbim despre libertăţi civile (reale, nu pe hârtie), dezvoltare economică, infrastructură, nivel de trai, sănătate ori alte servicii publice. Pe de altă parte suntem printre primii la criminalitate şi export de criminalitate, corupţia este generalizată , avem cea mai mare rată de mortalitate în accidente rutiere, pe scurt, suntem campioni la mai toate relele pe “bătrânul continent”. Şi în timp ce politicienii o scaldă şi prelungesc nepermis criza guvernamentală, am mai avut parte de rezultatele unei cercetări care iarăşi nu ne fac cinste. Românii au cheltuit anul trecut, în medie, 27 de euro de persoană pentru cultură, de cinci ori mai puţin faţă de media europeană. Datele sunt cuprinse în aşa numitul “barometru de consum cultural 2018” şi scot în evidenţă faptul că cea mai mare parte a sumei este alocată pentru plata abonamentelor  TV și mai puțin pentru procurarea altor servicii culturale.

 

Potrivit acestui studiu,  39% dintre români au mers cel puțin o dată la cinematograf în cursul anului trecut, cu 6% mai mult față de 2016 iar  57% dintre români au mers cel puțin o dată la spectacole de muzică și divertisment, comparativ cu 43% cât a fost procentul cu doi ani în urmă. În schimb numai unul din trei  români a mers la o piesă de teatru, procent în scădere, de la 37%. Infinit mai grav este că, în ţara care a dat dramaturgiei universale pe  Caragiale, Lucian Blaga, Eugen Ionescu, George Călinescu ori Horia Lovinescu,   67% dintre români nu au văzut vreodată o piesă de teatru.

Trist dar adevărat, televizorul rămâne principala sursă de consum de cultură și divertisment a românilor: 92% dintre cei intervievați se uită la televizor cel puțin o dată pe săptămână, iar 79% o fac zilnic. Şi încă ceva: cum am spus mai devreme, vorbim despre „consumul” cultural din 2018, adică din Anul Centenar care a avut din abundenţă  festivități, spectacole  și alte evenimentele în aer liber, care atrag de obicei public numeros.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *