sâmbătă , 4 iulie 2020
STIRI PE SCURT
COVID-19 a mai făcut o victimă în DâmbovițaAcțiuni în forță pentru prevenirea și limitarea infectării cu virusul Covid-19Crucea Roșie, de 144 de ani în slujba umanitățiiDe la țara lui Liviu Dragnea la țara bădălăilorDâmbovița: Explozie a numărului de infectări cu COVID-19! Șefi de prin instituții publice umblă creanga în loc sIncendiu de proporții la o hală dezafectată din incinta fostei termocentrale DoiceștiLider Pro România despre sesiunea extraordinară a Parlamentului: E din categoria “Mircea fă-te că lucrezi”Coronavirus 3 iulie : Din 420 de cazuri noi, 45 sunt din Dâmbovița !Dezbatere publică pe tema amenajării stațiunii turistice de interes național Peștera – PadinaAtenție șoferi, pe drumari i-a apucat cârpeala!Cod Galben de instabilitate atmosferică până sâmbătă la ora 10Focar de infecție la Centrul pentru Servicii Sociale GăeștiApă cu presiune scăzută la Raciu și LucieniCOVID-19 face prăpăd în Dâmbovița: trei decese și 19 persoane confirmate pozitiv într-o singură zi !!!Aninoasa: PSD propune un “transfer între generații”TÂRGOVIȘTE: “DIALOG” PNL-PSD PE TEME DE EDUCAȚIEFinal de carieră pentru patru pompieri de la ISU „Basarab I” DâmboviţaPro România Dâmbovița: Senatorul Adrian Țuțuianu a prezentat al VII-lea lot de candidațiCriza covid ia amploare:450 de cazuri noi și 20 de decese în ultimele 24 de orePSD Dâmbovița despre Planul de relansare: “Superficialitate crasă este descrierea corectă a programului pregătit
Home / INFO NAȚIONAL / Cultura, un “moft” prea costisitor ?!

Cultura, un “moft” prea costisitor ?!

 

Aproape că nu există clasament statistic fără România în coada Europei, fie că vorbim despre libertăţi civile (reale, nu pe hârtie), dezvoltare economică, infrastructură, nivel de trai, sănătate ori alte servicii publice. Pe de altă parte suntem printre primii la criminalitate şi export de criminalitate, corupţia este generalizată , avem cea mai mare rată de mortalitate în accidente rutiere, pe scurt, suntem campioni la mai toate relele pe “bătrânul continent”. Şi în timp ce politicienii o scaldă şi prelungesc nepermis criza guvernamentală, am mai avut parte de rezultatele unei cercetări care iarăşi nu ne fac cinste. Românii au cheltuit anul trecut, în medie, 27 de euro de persoană pentru cultură, de cinci ori mai puţin faţă de media europeană. Datele sunt cuprinse în aşa numitul “barometru de consum cultural 2018” şi scot în evidenţă faptul că cea mai mare parte a sumei este alocată pentru plata abonamentelor  TV și mai puțin pentru procurarea altor servicii culturale.

 

Potrivit acestui studiu,  39% dintre români au mers cel puțin o dată la cinematograf în cursul anului trecut, cu 6% mai mult față de 2016 iar  57% dintre români au mers cel puțin o dată la spectacole de muzică și divertisment, comparativ cu 43% cât a fost procentul cu doi ani în urmă. În schimb numai unul din trei  români a mers la o piesă de teatru, procent în scădere, de la 37%. Infinit mai grav este că, în ţara care a dat dramaturgiei universale pe  Caragiale, Lucian Blaga, Eugen Ionescu, George Călinescu ori Horia Lovinescu,   67% dintre români nu au văzut vreodată o piesă de teatru.

Trist dar adevărat, televizorul rămâne principala sursă de consum de cultură și divertisment a românilor: 92% dintre cei intervievați se uită la televizor cel puțin o dată pe săptămână, iar 79% o fac zilnic. Şi încă ceva: cum am spus mai devreme, vorbim despre „consumul” cultural din 2018, adică din Anul Centenar care a avut din abundenţă  festivități, spectacole  și alte evenimentele în aer liber, care atrag de obicei public numeros.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *