marți , 18 februarie 2020
Home / INFO NAȚIONAL / CURAT NECONSTITUŢIONALE…

CURAT NECONSTITUŢIONALE…

Sub presiunea momentului, cu opinia publică revoltată la culme după oribilele crime de la Caracal, dar şi cu principalul promotor în puşcărie,  Curtea Constituțională a decis că sunt neconstituţionale controversatele modificări aduse de coaliția PSD-ALDE codurilor penale. Decizia a fost luată după șapte amânări şi mare minune ca acei aşa-zişi judecători, în realitate nişte personaje, nu neapărat cu expertiză şi numite acolo politic, să nu fi reacţionat cu frica-n oase. Să ne gândim numai ce s-ar fi întâmplat dacă Valer Dorneanu şi ceilalţi colegi ar fi dat undă verde , spre promulgare, unor prevederi mult mai avantajoase pentru cei care încalcă legea, fie că sunt  corupţi, criminali, violatori, tâlhari, pedofili…

Judecătorii CCR au admis  sesizările de neconstituționalitate depuse de președintele Klaus Iohannis și de către partidele de opoziție asupra modificărilor aduse de Parlament Codului Penal și Codului de Procedură Penală, motivul invocat fiind acela  că Parlamentul nu și-a exercitat obligația de a face toate corelările textelor din Codurile penale cu deciziile anterioare ale Curții. O motivare aleasă cu grija de a nu deranja iremediabil  stăpânii !

Oricum, toată zbaterea şi toată lupta din Parlament, dusă fără menajamente mai bine de doi ani, s-au dovedit în zadar pentru aleşii care au avut ca prioritate agenda infractorilor şi nu a cetăţenilor oneşti, cu respect faţă de lege şi dările la stat plătite la zi.

Pentru aducere aminte, punctăm cele mai controversate modificări aduse codurilor penale şi aprobate pe “repede înainte” , spun unii şi cu încălcarea regulamentelor, de aşa numita “Comisie Iordache”:

  • Diminuarea termenelor de prescripţie a pedepselor. Termenele de prescripţie a răspunderii penale vor fi: 8 ani faţă de 10 ani în legea în vigoare, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani; 6 ani în loc de 8 ani când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani.
  • Abrogarea articolului referitor la neglijenţa în serviciu.
  • Introducerea unui termen de un an în care se poate face un denunţ. “Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de un an de la data săvârşirii acesteia”, se menţiona în proiect.
  • Interzicerea, în cursul urmăririi penale şi al judecării cauzei, a comunicărilor publice şi a declaraţiilor publice, precum şi furnizarea altor informaţii, direct sau indirect, provenind de la autorităţi publice referitoare la faptele şi persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Persoanele din cadrul autorităţilor publice nu se pot referi la persoanele suspectate sau inculpate ca şi cum acestea ar fi vinovate, decât în cazul în care există o hotărâre definitivă de condamnare cu privire la acele fapte.
  • Abrogarea Articolul 13/2 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție . Ce preveda acest articol: În cazul infracțiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcției, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.
  • Interzicerea comunicărilor publice din dosare în timpul urmăririi penale şi a judecării, dar şi obligaţia ca reţinutului să i se dea, la cerere, întregul material probator.
  • Un denunţător poate beneficia de reducerea limitei de pedeapsă doar dacă face denunțul în cel mult un an de la data la care a aflat despre săvârşirea infracţiunii.

Vizavi de decizia CCR, atât şeful statului, Preşedintele Johannis dar şi reprezentanţii opoziţiei solicită ca eventualele ajustări aduse legislației  să facă obiectul unui nou proiect de lege, supus consultării și dezbaterii publice, în care să se țină cont în mod real de observațiile profesioniștilor, ceea ce implică  abandonarea  celorlalte proiecte legislative , care sunt suspectate că vin   să favorizeze persoane condamnate sau aflate în curs de cercetare penală.

 

 

P.S. Această decizie, dată  după  atâtea amânări (semn clar că unora numai de respectarea Constituţiei nu le arde), a venit la scurt timp după ce,probabil pe modelul brevetat de omologii basarabeni,  majoritatea celor din imagine a încercat să prostească o ţară întreagă în privinţa urmărilor votului de la Referendumul privind Justiţia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *