duminică , 21 aprilie 2019
Home / SĂNĂTATE / DÂMBOVIŢA, INCLUS PE HARTA OFICIALĂ A JUDEŢELOR CU FOCARE DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ! DIRECTORUL DSVSA, DR. SANDU TOLEA SUSŢINE CĂ ESTE VORBA DESPRE O GREŞEALĂ!

DÂMBOVIŢA, INCLUS PE HARTA OFICIALĂ A JUDEŢELOR CU FOCARE DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ! DIRECTORUL DSVSA, DR. SANDU TOLEA SUSŢINE CĂ ESTE VORBA DESPRE O GREŞEALĂ!

       Potrivit unor informaţii vehiculate în presa centrală, pesta porcină africană ar fi ajuns în 18 județe (colorate în roșu pe hartă), inclusiv în București și județul Ilfov, iar în alte 12 județene  învecinate, colorate cu albastru, s-au impus restricții de comercializare a cărnii de porc. A fost prezentată şi o hartă nouă, despre care se spune că e cea oficială, a Comisiei Europene, alcătuită cu date furnizate de ANSVSA, de la București.

       Printre cele 30 de județe afectate au fost incluse  Teleorman, Argeş şi Braşov, cu restricții la comercializarea cărnii de porc iar județele noi cu focare, înroșite pe hartă, ar fi Giurgiu, Prahova, Dâmbovița, Ilfov și București.

         Dr. Sandu Tolea, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa, a declarat însă că nu sunt focare de PPA în judeţul nostru, restricţiile fiind dispuse datorită vecinătăţii cu Ilfovul. De altfel, într-un comunicat oficial, ANSVSA arată că  în zona roșie de pe hartă sunt  incluse județele unde virusul evoluează în exploatațiile de porcine domestice și/sau la populația de porcine sălbatice, dar și județele limitrofe acestora, în care nu evoluează focare de pestă porcină africană, dar sunt considerate ca fiind expuse unui risc crescut de contaminare.

      În județele incluse în zona roşie este permisă circulația porcilor vii, a transportului de material seminal, a cărnii, a produselor și a subproduselor provenite de la aceștia în interiorul zonei de restricție, cu excepția celor aflate în raza de 10 km din jurul focarelor.

      „Menționăm că sunt acordate derogări pentru animalele sănătoase aflate în zona de restricție, care, după testare, pot părăsi zona afectată spre abatorizare şi carnea poate fi comercializată. Derogarea se acordă de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din județul respectiv (în baza Deciziei 2014/709/UE), după realizarea unor teste și îndeplinirea unor condiţii stricte, prin care se asigură că produsele comercializate sunt sigure și nu prezintă risc de răspândire a virusului PPA. Este interzisă: circulația porcilor vii, a transportului de material seminal, a cărnii, a produselor și a subproduselor provenite de la aceștia, în afara zonei de restricție”.- se mai spune în comunicatul  ANSVSA.

În zona albastră (denumită și zonă tampon) sunt reprezentate județele aflate între zonele de risc și cele libere de boală. În aceste județe nu sunt impuse restricții privind mișcarea porcilor, a cărnii, a produselor și a subproduselor provenite de la aceștia, dar în care este intensificată monitorizarea stării de sănătate a porcilor și a circulației acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *