Vineri, 25 noiembrie, a doua zi după lansarea Programului Regional Sud-Muntenia 2021-2027, Liviu Mușat, directorul ADR Sud Muntenia a însoțit în Dâmbovița o delegație a Comisiei Europene, condusă de Sofia Alves, director DG Regio, din care au mai făcut parte Aimi Nicola și Irina Șofletea. Agenda vizitei a debutat la Consiliul Județean, cu o sesiune de informare privind stadiul realizării proiectelor europene finanțate prin POR 2014-2020, cu participarea președintelui instituției-Corneliu Ștefan, a vicepreședintelui Luciana Cristea, reprezentanților mai multor unități administrativ-teritoriale care beneficiază de finanțări comunitare, parlamentarilor Carmen Holban și Marian Țachianu, reprezentanților Arhiepiscopiei Târgoviște și Universității Valahia.
S-a mers apoi în teren, unde au fost urmărite câteva dintre investițiile susținute cu fonduri europene alocate prin Programul Operațional Regional și implementate de Consiliul Județean Dâmbovița, Primăria Târgoviște, Primăria Pucioasa, dar și de reprezentanți ai mediului de afaceri. Trebuie spus că Dâmbovița a fost primul județ vizitat de reprezentanții CE, alegerea fiind urmarea numărului mare de proiecte implementate de autoritățile locale și județene pe Programul Operațional Regional 2014-2020 și clasarea pe primul loc în regiune, la accesarea de fonduri europene.
În deschiderea discuțiilor, președintele Corneliu Ștefan a făcut o sumară prezentare a celor mai importante proiecte implementate de Consiliul Județean și celelalte UAT-uri din Dâmbovița:
„Pentru prima dată județul este pe primul loc în Regiunea Sud Muntenia la atragerea de fonduri europene, implementându-se proiecte importante, istorice pentru județ. A fost vorba de o muncă de echipă, am lucrat împreună cu toții colegii din aparatul tehnic și cu primarii din județ. La nivelul Consiliului Județean Dâmbovița avem proiecte, aproape finalizate, cu contracte de finanțare semnate și într-un stadiu avansat de implementare. Dar o spun astăzi, în prezența reprezentanților Comisiei Europene, până la 31 decembrie 2023, vom finaliza toate proiectele pe care le avem semnate cu ADR Sud Muntenia și, implicit, cu Ministerul Dezvoltării. La nivelul Consiliului Județean avem proiecte de peste 60 milioane de euro, avem proiectul celui mai mare drum județean din Regiunea Sud Muntenia finanțat prin POR, cel mai mare proiect din toate timpurile, de 43 milioane de euro. La capitolul Sănătate avem două proiecte importante, extinderea Ambulatoriului din cadrul Spitalului Județean de Urgență și extinderea și reabilitarea Unității de Primiri Urgențe. La capitolul Educație avem un proiect important privind modernizarea Școlii Gimnaziale Speciale Târgoviște, iar la capitolul Cultură și Turism avem cred că cel mai important proiect este reabilitarea și modernizarea Curții Domnești din municipiul Târgoviște.
La nivelul întregului județ avem 88 de proiecte depuse pentru sectorul public, cu o valoare totală de 274 milioane de euro, iar în total, județul Dâmbovița, doar prin POR, a accesat 169 de proiecte cu o valoare totală de 322 milioane de euro. Pentru a face o scurtă comparație, la nivelul regiunii Sud Muntenia am avut o sumă de aproape 960 milioane de euro și numai județului Dâmbovița i-au fost alocate, prin proiectele depuse, 322 milioane de euro.
În afara proiectelor Consiliului Județean, orașul Pucioasa are 17 proiecte semnate prin POR, municipiul Târgoviște 12 proiecte, orașul Titu 5 proiecte, orașul Răcari 5 proiecte, municipiul Moreni 4 proiecte, orașul Găești 3 proiecte, comuna Gura Ocniței 3 proiecte, comuna Bucșani două proiecte, comuna Corbii Mari două proiecte, comuna Mătăsaru două proiecte, comuna Vișina două proiecte, orașul Fieni două proiecte, Universitatea „Valahia” din Târgoviște un proiect, comunele Bezdead, Cobia, Cornățelu, Cornești, Costeștii din Vale, Dragodana, Hulubești, Malu cu Flori, Mănești, Nucet, Potlogi, Răzvad, Valea Mare și Voinești câte un proiect. Pe lângă POR mai avem o serie de proiecte majore pentru județul Dâmbovița, proiecte care sunt deja semnate, prin POIM avem proiecte în valoare de 497 de milioane de euro, prin POCU avem proiecte de 26 milioane de euro, prin Programul Operațional Competitivitate avem proiecte de 44 milioane de euro, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă avem proiecte de aproape 4 milioane de euro.”
Ca de obicei, Liviu Mușat, directorul ADR Sud-Muntenia a apreciat determinarea autorităților dâmbovițene în materie de valorificare a oportunităților de finanțare din fonduri europene: „Avem posibilitatea să arătăm acestor distinși oaspeți ce s-a făcut în comunitățile din regiunea noastră, pe Programul Operațional 2014-2020. Bineînțeles că suntem aici și pentru a vă transmite și pe această cale mesajul că programul 2021-2027 este lansat și vreau să mulțumesc pe această cale pentru tot sprijinul pe care l-am avut, pe toată perioada de aproape doi ani, fiindcă de doi ani tot lucrăm la scrierea acestui program, împreună cu comunitățile din regiunea Sud-Muntenia, cu administrația locală, cu ceilalți actori importanți. Vreau să spun că am avut un sprijin însemnat din partea distinșilor noștri oaspeți și vreau să le demonstrăm că sprijinul pe care ni l-au acordat nu a fost inutil și că Programul Operațional Sud-Muntenia va fi unul de succes”
Părintele Ionuț Ghibanu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviște, a abordat tema finanțării proiectelor de restaurare a obiectivelor de patrimoniu:
„Mă bucur să iau parte la această sesiune de discuții și de consultări între reprezentanții Comisiei Europene, ADR Sud-Muntenia și reprezentanții unităților administrativ teritoriale, sesiune pe care o consider deosebit de importantă. Aș vrea să vă reamintesc faptul că în județul Dâmbovița, patrimoniul cultural și spiritual se află în grija Arhiepiscopiei Târgoviște, în procent de peste 75%. Tocmai de aceea consider că este o oportunitate deosebită finanțarea pentru reabilitarea acestor monumente istorice, pentru a le readuce la gloria de odinioară. Am avut prin acest Program Operațional 2014-2020 finanțări extrem de importante, având ajutorul Consiliului Județean Dâmbovița și al unor primari inimoși din județ. Aș menționa aici Biserica Mănăstirii Viforâta, monument istoric din secolul al XVI-lea, care alături de Biserica Mănăstirii Dealul, unde odihnește capul lui Mihai Viteazul, primul întregitor de neam și de țară, străjuiesc Târgoviștea.”
Sofia Alves – director Comisia Europeană: „Este o adevărată plăcere să fiu aici. După cum bine știți, este o săptămână fericită pentru Sud-Muntenia, programul a fost lansat și de aceea am venit împreună cu echipa pentru a vizita o parte din proiectele care au fost deja implementate prin program. Este o zi fericită pentru că am vizitat proiecte și ne putem uita înainte spre viitor și să vedem toate proiectele pe care le avem în fața noastră. Este un moment istoric, pentru că avem nu numai fondurile din politica de coeziune disponibile, avem și unele din bugetul UE, cunoscut ca PNRR. Programul Regional este foarte important, are o alocare mai mare de 1,5 miliarde euro, dar după cum spunea și domnul președinte, vă puteți adresa și celorlalte surse de finanțare ale Uniunii Europene, de asemenea, către PNRR. Cel mai important lucru este să cheltuim banii pentru a schimba viața cetățenilor din regiunea Sud-Muntenia. Mă bazez pe dumneavoastră, atât mediul de afaceri, cât și administrația locală, că mă voi întoarce peste 10 ani și o să văd o regiune dezvoltată, să văd diferența dintre ceea ce este astăzi și ceea ce va fi atunci, să văd că rezultatele muncii dumneavoastră au dat roade. Între timp însă avem mult de muncă, cu suportul Comisiei Europene”
Programul a continuat cu vizitarea unor investiții din Târgoviște, proiecte finalizate de administrația publică locală cu ajutorul finanțărilor europene nerambursabile. Un prim obiectiv a fost Școala Gimnazială „Matei Basarab”, unde primarul Cristian Stan și Sofia Alves au făcut scurte declarații de presă.
Cristian Stan a prezentat principalele repere ale proiectului de modernizare , extindere și echipare a școlii și precizat că administrația publică târgovișteană a avut în exercițiul financiar 2014-2020 un număr de 12 proiecte finanțate prin Regio, cu o valoare totală de 36 milioane de euro, bani cu care au fost reabilitate instituții de învățământ, amenajate parcuri, modernizate coridoare de transport, achiziționate autobuze noi, puțin poluante, cu care se construiesc trei autogări și un depou pentru autobuze și multe altele.
„Este o plăcere pentru mine să fiu aici și să văd cum această școală a fost transformată. Este foarte important să văd cum sunt folosiți banii europeni și mă bucur atunci când îi văd investiți în proiecte școlare, proiecte de sănătate, și cum se poate îmbunătăți viața copiilor sau cea a bolnavilor din spitale”- a spus Sofia Alves. A urmat deplasarea la parcul nou din apropierea Dâmbovița Mall.
Programul vizitei a inclus Complexul Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște, care a făcut obiectul unui proiect cu finanțare europeană. Misiunea delegației Comisiei Europene în Dâmbovița s-a încheiat la Pucioasa, cu vizite la obiective care au beneficiat sau beneficiază de suport financiar de la Comisia Europeană.