vineri , 24 mai 2019
Home / EDITORIAL / DE CENTENAR, AŞA CUM A FOST TOT ANUL…

DE CENTENAR, AŞA CUM A FOST TOT ANUL…

Fără să fim Gică-Contra ori ahtiaţi să căutăm nod în papuiră, ba chiar cu un pic de tristeţe şi chiar resemnare, afirmăm că, în mare, modul în care a fost sărbătorită Ziua Marii Uniri n-a ieşit din tiparele în care s-a scurs mai tot anul Centenarului. Şi nu vorbim aici doar de certurile şi circul în care a excelat  toată clasa politică, angrenată într-o luptâ surdă, fără niciun folos pentru ţară. Departe de agenda cetăţenilor şi fără nicio legătură cu promisiunile electorale, n-am văzut nici pe unii nici pe ceilalţi să se lupte pentru autostrăzi, şcoli ori spitale. Nici poveste de aşa ceva: o gaşcă trage din răsputeri să-şi asigure bătrâneţi în libertate, să se poată bucura de “agoniseală”, în vreme ce băieţii de pe tuşă îşi rod pumnii, amărâţi că n-au ajuns la caşcaval. Iar dacă  în Anul Centenar n-am auzit despre vreun proiect de ţară, totul fiind făcut în pripă, cârpit pe genunchi, nici sărbătoarea cea mare n-a adus un plus faţă de relele cotidiene, dimpotrivă. Clasa politică s-a făcut crunt de râs , incapabilă  să îşi priceapă menirea, dacă nu să se ridice măcar de-o şchioapă din zoaie în care se complace. Şi dacă onor conducătorii cei mari sunt atât de nepotriviţi şi nepricepuţi, nu e de mirare că executanţii mai mititei au strălucit prin prostie şi lipsă de profesionalism, etalate din nenorocire în exces la uriaşa sărbătoare.

Să începem cu primii trei oameni în stat: Iohannis le-a arătat doar ceafa lui Tăriceanu şi Dragnea, care s-a riscat şi a ieşit în ger în ciuda recomandării grijulii amedicilor, acesta fiind predispus la răceală şi vorbe grele… Nu este de mirare că , în aşa climat glacial, s-a rupt şenila unuia dintre tancurile care ar fi trebuit să deschidă parada de la Arcul de Truiumf. A fost apoi problema cu gheaţa de pe pista de la Kogălniceanu, de n-au mai putut decola avioanele F 16. Păi ce s-ar fi întâmplat dacă ne atacau ruşii ??? La Ploieşti, urmare a unui ordin tembel, militarii au defilat cu o oră mai devreme, spre supărarea, justificată, a celor care şi-au scos copii în ger să vadă “minunea”. La Focşani, unde amorul propriu al baronului Oprişan a fost gâdilat serios prin vizita premierei Dăncilă, au defilat nişte rable bine lustruite şi, în ciuda huiduielilor venite de la soroşiştii locali, poporul a primit fasole cu ciolan. La Primărie în schimb, în sala de protocol, s-a băut şampanie scumpă şi s-a servit caviar. Cu tot gerul de afară, în încăperea bine încălzită a mers la fix tortul de îngheţată şi marţipan servit la desert. De hiuduieli au avut parte şi jandarmii care au defilat la Bucureşti, de această dată fără tunuri cu apă ori tulumbe cu gaze lacrimogene. În fine, fără pretenţia de a fi trecut în fevistă toate bâlbele , stângăciile ori inepţiile cuprinse în “alocuţiunile oficialităţilor”  de 1 Decembrie,  încheiem, toţuşi nu înainte de a aminti despre profesorul, de fapt nesăbuitul care a plecat cu două duzini de copii , de undeva din Olt, pentru a urmări manifestările de la Alba Iulia. Până aici nimic ieşit din comun. Extrem de grav  este că bieţii elevi  n-au avut nici hrană, nici cazare. Inexplicabil şi cum de au fost lăsaţi de părinţi în seama unui dement care le-a îmbolnăvit copii, obligaţi să înnopteze în frig, în Catedrela Unirii.

P.S.  Mai avem totuşi o speranţă: S-a născut primul copil al Centenarului, o poză de fetiţă, pe care părinţii au înfăşat-o prima dată în Tricolor. Pentru ea şi pentru ceilalţi copii ai României merită şi suntem obligaţi să facem mai mult, să fim mai implicaţi şi mult mai responsabili, măcar în rarele ocazii în care avem puterea şi dreptul să decidem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *