luni , 24 februarie 2020
Home / INFO NAȚIONAL / DEFICIT BUGETAR: PROCENTUAL STĂM BINE…

DEFICIT BUGETAR: PROCENTUAL STĂM BINE…

România a înregistrat un deficit bugetar de 1,76% din PIB, în primele 7 luni din acest an, în creștere cu 0,5 puncte procentuale comparativ cu perioada similară din 2018. Din punct de vedere nominal, deficitul se ridică la 18,1 miliarde lei, fiind cu 6,2 miliarde lei mai mare. De remarcat că, procentual s-a diminuat față de nivelul prezentat la 6 luni, când era de 1,94% din PIB, respectiv 19,6 miliarde lei.

“Veniturile bugetului general consolidat, sunt în sumă de 180,1 miliarde lei, reprezentând 17,5% din PIB, comparativ cu 17% din PIB în aceeași perioadă a anului 2018. Procentual, veniturile au fost cu 12,0% mai mari, respectiv o creștere de 19,2 miliarde lei, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent.Se înregistrează creșteri, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, în cazul încasărilor din contribuții de asigurări (+16,6%, respectiv o creștere de 9,2 miliarde lei), impozit pe profit (+15,9%, respectiv o creștere de 1,6 miliarde lei), TVA (+12,0%, respectiv o creștere de 3,8 miliarde lei ), accize (+8,8%, respectiv o creștere de 1,4 miliarde lei), venituri nefiscale (+7,7%, respectiv o creștere de 1,3 miliarde lei ).”- se precizează în comunicatul MF.
Cifre ameţitoare, de-a dreptul dar, şi mai năucitoare sunt cheltuielile bugetului general consolidate care,  la data de 31 iulie,  erau în sumă de 198,2 miliarde lei, cu 14,7% mai mari față aceeași perioadă a anului precedent. Ce înţelegem până aici? Anume că veniturile au crescut cu 12 procente dar n-au ţinut pasul cu creşterea cheltuielilor. Dintre acestea din urmă, cheltuielile de personal sunt cu 21,5% mai mari față de cele realizate în primele șapte luni ale anului 2018, cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 14,0% față de primele șapte luni ale anului precedent şi se înregistrează, de asemenea, creșterea cheltuielilor cu subvențiile cu 12,8%. Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de aceeași perioadă a anului precedent cu 11,1%.
O concluzie de bun simţ este aceea că, mult vehiculata creştere economică nu se resimte pe măsură în veniturile statului, de unde şi o gaură măricică în buget, care se va “lărgi” constant până la sfârşitul anului. Iar dacă lucrurile n-au luat-o la vale, asta se datorează nivelului extrem de scăzut al investiţiilor publice, vorbind aici de proiecte de anvergură, de infrastructură mare, nu de spoit cămine culturale ori amenajat “WC- uri de tip european“, la şcoli nepopulate din cine mai ştie ce văgăuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *