vineri , 24 mai 2019
Home / POLITIC / DEP. CARMEN HOLBAN, DEMERS LEGISLATIV PENTRU ELIMINAREA “OBLIGAŢIILOR EXAGERATE IMPUSE CABINETELOR DE MEDICINĂ GENERALĂ”

DEP. CARMEN HOLBAN, DEMERS LEGISLATIV PENTRU ELIMINAREA “OBLIGAŢIILOR EXAGERATE IMPUSE CABINETELOR DE MEDICINĂ GENERALĂ”

      Deputatul PSD Carmen Holban, membru în Comisia pentru Sănătate şi Familie a Camerei Deputaţilor, este autorul unei iniţiative legislative privind exceptarea cabinetelor medicale de familie şi a celor de stomatologie de la acreditarea prevăzută prin Legea nr. 185/2017, privind asigurarea calităţii în sistemul de sănătate. Pe bună dreptate, dpt. Carmen Holban a remarcat faptul că legea în vigoare impune condiţionalităţi “suplimentare exagerate cabinetelor de medicină generală”, care nu se regăsesc în cazul sistemului privat de furnizare de servicii de sănătate care nu încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate judeţene:

„Iniţiativa legislativă a fost votată de Senat, urmând ca în zilele următoare să fie dezbătută de Comisia pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor, care va elabora un raport înaintea votului final din plen.

Potrivit acestei propuneri, am subliniat necesitatea modificării art. 7, alin. (5) din Legea 185/2017, care urmează să aibă următorul cuprins: «Acreditarea este o condiţie obligatorie pentru unităţile sanitare, care prestează sau nu servicii în relaţie cu sistemul public de asigurări de sănătate, cu excepţia cabinetelor de medicină de familie şi a cabinetelor medicale dentare». De asemenea, propunerea legislativă elaborată de mine împreună cu colegii din Comisia pentru sănătate şi familie a Camerei Deputaţilor, prevede că «CNAS încheie contracte numai cu unităţile sanitare acreditate, inclusiv cu cabinetele de medicină de familie şi cabinetele medicale dentare».

În opinia mea, Legea nr. 185/2017 impune obligaţii suplimentare exagerate cabinetelor de medicină generală, faţă de cerinţele deja solicitate la încheierea contractului, însă nu iau aceleaşi măsuri de condiţionalitate sistemului privat de furnizare a serviciilor de sănătate, nedoritoare de relaţii contractuale cu Casele de Asigurări Sociale de Sănătate Judeţene.

Acreditarea cabinetelor de medicină de familie, cabinetelor de stomatologie este una forţată şi nesustenabilă în prezent în raport cu realitatea din sistem. În consecinţă, am solicitat exceptarea formelor de exercitare a profesiei de medic care prestează servicii de medicină de familie şi medicină dentară de la aplicarea prevederilor Legii nr. 185/2017 privind asigurarea calităţii în sistemul de sănătate şi menţinerea obligativităţii acreditării ambulatoriilor de specialitate, fără a ţine cont de existenţa sau inexistenţa contractelor cu Casele Judeţene de Asigurări Sociale de Sănătate.

Consider că nu este acum momentul să bulversăm medicii de familie şi medicii stomatologi cu un proces birocratic suplimentar de evaluare şi acreditare. Proiectul de lege a fost votat în unanimitate de către Senat, ca primă cameră parlamentară sesizată, şi sunt încrezătoare că şi colegii deputaţi vor da un vot favorabil acestuia”, precizează Carmen Holban – deputat PSD de Dâmboviţa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *