Aflat la primul mandat parlamentar, deputatul liberal Aurelian Cotinescu a prezentat în plenul Camerei prima declarație politică, tema abordată fiind împlinirea a 18 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană și avantajele politice, economice și sociale ce au decurs din statutul de membru cu drepturi depline al acestei comunități.
”Locul României este în Uniunea Europeană!”
Domnule Președinte,
Stimați Colegi,
Au trecut 18 ani de când România a devenit membră a Uniunii Europene, în timpul unei guvernări liberale, și nu cred să existe om rațional care să conteste avantajele de ordin economic și social de care am beneficiat în această perioadă, începând cu dreptul de liberă circulație și la muncă în spațiul comunitar.
A fost un moment al maturității întregii clase politice de la acea vreme! Toate partidele au înțeles interesul național și și-au dat mâna pentru proiectul integrării României în Uniunea Europeană, în acest club select guvernat de principii și valori comune: libertatea, democrația, egalitatea și statul de drept, promovarea păcii și a stabilității.
Între timp, multi au uitat de unde am plecat ca țară și societate acum 18 ani. Au uitat cât de săraci eram și cât de mult își doreau românii să muncească în Occident, pentru un trai mai bun. Ne aflam pe penultimul loc ca nivel de trai, doar cu puțin înaintea Bulgariei. În decembrie 2006, luna dinaintea aderării la UE, salariul mediu net pe economie era 1.099 lei. Comparativ, în noiembrie 2024, salariul mediu net era de cinci ori mai mare, în valoare de 5.388 RON, echivalentul a peste 1.000 de euro.
În 2006, ultimul an înainte de aderare, Produsul Intern Brut al României a fost de 122 mld. de dolari. Apreciem că România va închide anul 2024 cu un PIB de aproape 400 mld. de dolari, adică de peste 3 ori mai mare. De asemenea, până la 31 decembrie 2024, România primise 99,28 miliarde de euro de la bugetul Uniunii Europene. Acești bani au mers în investiții majore în școli, spitale, infrastructură rutieră și feroviară, agricultură, energie, reducerea decalajelor sociale. Pe scurt, sunt bani care au susținut dezvoltarea și modernizarea României!
Stimați colegi,
Raportat la anul 2006, exporturile românești au crescut de aproape patru ori, la peste 93 miliarde de euro, din care 73% sunt în relația cu țări partenere din UE. Și cred că aceste cifre demontează minciunile celor care tot spun că România nu mai produce nimic. Dacă în 2006 cel mult 49% din populație beneficia de rețele de apă și apă uzată înainte de aderare, la finele anului trecut, peste 80% din totalul gospodăriilor erau conectate la rețele de apă și peste 65% la canalizare.
Cu bani europeni au fost reabilitate și echipate spitale, dispensare umane, școli și grădinițe! Tot ce a fost distrus, de o manieră inconștientă, în anii ’90, în agricultură se reconstruiește pe baze mai solide, cu ajutorul fondurilor europene. Satul românesc a renăscut prin investiții ample finanțate cu fonduri nerambursabile!
Din păcate, avem în Parlament oameni politici care, de sub umbrela largă a ”suveranismului”, propovăduiesc teme extremiste, de un populism pe alocuri obscen, specifice anilor ’50 ai secolului trecut! Sunt politicieni care propagă la idei periculoase pentru fundamentele țării noastre: naționalizarea companiilor cu capital privat, denunțarea contractelor economice multianuale și alte intervenții brutale ale politicului în sfera economică, suficiente pentru a alunga investitorii.
Numai cine nu vrea să vadă nu vede că nu încape comparație între România de acum 18 ani, cu România dezvoltată de astăzi, cea mai mare și mai puternică din Europa de Sud-Est, în care mai multe regiuni au un nivel de trai peste media UE! Și asta se datorează apartenenței la Uniunea Europeană și la NATO! Aceste adevăruri suntem obligați să le transmitem celor care ne-au mandatat cu încredere, pentru a contracara propaganda pro-rusă dar și pe acei politicieni care vorbesc deschis despre ieșirea României din UE!
Vă mulțumesc,
Secretar Grup Parlamentar PNL,
Deputat Ilie-Aurelian COTINESCU