Acasă POLITIC Deputat PSD:”Nu cu lozinci vom depăși criza!”

Deputat PSD:”Nu cu lozinci vom depăși criza!”

de adrian

Deputatul PSD Ioan Vulpescu  a criticat într-o conferință de presă faptul că România, prin prisma prestațiilor politice lamentabile, nu a urmat pașii firești după aderarea la NATO. Românii nu mai au încredere în stat și s-a ajuns în situația aberantă de a fi imaginate mecanisme de cenzură. Peste toate, războiul din Ucraina produce mutații economice și politice majore, fiind probabil începutul destructurării procesului de globalizare:

„Ca și în cazul aderării la Uniunii Europeană, și în cazul aderării la NATO ne-am trezit în fața unui cap de linie, după care nu a mai urmat nimic. Ori vedem acum că aderarea trebuia să fie un nou început, că România trebuia să se adapteze, alături de NATO, unui climat de insecuritate crescută. Faptul că aproape un român din doi nu vrea să lupte pentru țara lui are niște cauze profunde începând cu tot mai slaba performanță a statului. Românii se întreabă pentru cine am guvernat în acești ani, dacă rezultatele sunt cele pe care le vedem. Iar noi ce găsim mai inteligent de făcut? Să ne imaginăm mecanisme de cenzură a opiniei publice? Culmea, propuse de societatea civilă. Este cazul să ieșim din bula noastră și să ne întoarcem la realitate, iar realitatea este că nu suntem pregătiți pentru sarcinile pe care ni le-am asumat la aderarea la NATO. Și în loc să căutăm vinovați ca de obicei, ar trebui să căutăm soluții. Împreună, nu fiecare după cum îi cer interesele politice.

Securitatea pe care o oferă NATO este un produs mai complex. Nu se referă doar la militari și la armament. România este obligată să își revizuiască profund statul, care, nu e prima oară când spun asta, este în sine singura poliță de asigurare pe care o avem în calitate de cetățeni. Viziunea despre pace și despre război se schimbă dramatic și totuși trebuie să ne construim mecanismele pentru gestiunea corectă a crizelor, dincolo de discursul triumfalist al unora. Nu am făcut restructurarea statului atunci când aveam timp, acum suntem obligați să facem asta în grabă și putem greși alegând greșit obiectivele și prioritățile reformelor, iar fără cetățeni, fără implicarea lor în acest obligatoriu proces de reforme, nu vom face decât să înregistrăm un nou eșec, ca în economie, ca în educație sau în sănătate. Poate războiul de lângă noi ne va da de gândit și vom acționa altfel. Nu cu lozinci vom depăși criza.Ca om de stânga nu pot accepta războiul, ca instrument al luptei pentru putere și influență, pe fondul destructurării procesului de globalizare.

Nici Uniunea Europeană nu va mai fi cea la care am aderat noi. Ci despre asta trebuie să discutăm serios. Da, este o resetare de sistem necesară și dureroasă pentru că adaugă la costuri economice și sociale ale crizei din Ucraina. Repet asta, de ce în aceste condiții să nu putem rediscuta PNRR? Bruxelles-ul trebuie să fie primul care să ceară asta țărilor membre. Crede cineva că restructurarea sectorului energetic va fi simplă? Avem aparatul industrial necesar pentru a satisface nevoile industriei energetice? Ce vom face cu forța de muncă pe care costurile uriașe ale energiei o vor afecta grav? Ce face cu sistemele de educație și sănătate, publice și private? Ce facem cu transporturile? Se deschide un uriaș șantier de reconstrucție, poate chiar mai amplu decât cel de după al doilea război mondial… România ce va face în acest context? Ce vrea să facă, cu ce resursă umană și materială?”-întreabă deputatul Ioan Vulpescu.

 

You may also like

Lasă un Comentariu