Acasă POLITIC Deputatul Radu Popa acuză: Guvernul face abstracție de consumatorii vulnerabili de energie

Deputatul Radu Popa acuză: Guvernul face abstracție de consumatorii vulnerabili de energie

de adrian

Deputatul PSD de Dâmbovița Radu Popa acuză guvernanții de dezinteres vizavi de românii cu venituri reduse, care se încadrează în categoria consumatorilor vulnerabili de energie. Susține parlamentarul social –democrat că sunt în această situație în jur de 4,6 milioane de oameni, afectați direct de amânarea adoptării Legii care reglementează statutul și drepturile consumatorului vulnerabil, în condițiile în care energia electric s-a scumpit cu 18%.

“Cu o inconștiență veselă, Coaliția de Centru-Noapte amână adoptarea Legii care reglementează consumatorul vulnerabil, chiar dacă această sentință socială era previzbilă la momentul adoptării Legii Bugetului când am văzut că sumele prevăzute pentru sprijinirea acestor categorii sociale lipseau cu desăvârșire.

Asta deși prețul energiei electrice s-a majorat cu 18%, încă din ianuarie, efect direct al liberalizării prețului energiei și a lipsei de competiție reală în zona producătorilor, iar veniturile românilor au scăzut.

Efectele principale ale acestei amânări sunt două: categorii largi de populație continuă să se zbată la limita sărăciei energetice și sunt vulnerabili într-o piață liberă.

Însă, în mod brutal, Guvernul vrea să facă abstracție de acești oameni. Această abordare este inacceptabilă atât pentru că numărul de oameni în această situație e îngrijorător de mare dar și pentru că astfel de abordări ne-ar scoate din condiția umană.

Conform datelor ANRE, în România 4,6 milioane de români nu consumă mai mult de 55kwh/lună, ceea ce spune mult despre veniturile lor având în vedere că acesta este consumul mediul lunar însumat, în medie, al unui bec și al unui frigider. Dar pentru Guvernul Coaliției de Centru-Noapte, aceștia oameni nu reprezintă o prioritate, cu toate că restul Europei are reglementat asta și are o Lege a consumatorului vulnerabil. Însă, pentru PNL și USR contează doar războaiele politice interne.

În acest moment doar 35% din cele 8,5 milioane de locuinţe din România sunt conectate la gaz metan și am citit un studiu ACER care arată că 11% din populație se încadrează în definiția ”consumatorului vulnerabil”. Ori masa aceasta de populație e înspăimântător de mare, dacă facem o comparație cu Polonia și cu Ungaria care au doar 0,8%-0,9% dintre consumatori considerați vulnerabili.

Al doilea efect e distanțarea politicilor publice de la București de ceea ce face lumea civilizată a Europei.În anii trecuți, guvernele PSD au lucrat la o formă a legii și o definiție a consumatorului vulnerabil era pregătită. Dar au venit specialiștii în aria cercului și au distrus tot.

Azi nu mai există criterii clare de definire a consumatorului vulnerabil și asta e foarte grav pentru că îngreunează rezolvarea problemei. În lumea civilizată, cei care nu au posibilități financiare să plătească costurile cu energia sunt identificați și sprijiniți prin lege. În România, PNL și USR nu vor.

Exista chiar o propunere în Legea Energiei care definea consumatorul vulnerabil ca fiind ”clientul final aparţinând unei categorii de clienţi casnici care, din motive de vârstă, sănătate sau venituri reduse se află în risc de marginalizare socială şi tocmai pentru prevenirea acestui risc, beneficiază de măsuri de protecţie socială de natură financiară şi de alte facilităţi. Măsurile de protecţie socială, precum şi criteriile de eligibilitate pentru acestea se stabilesc prin legi speciale, iar facilităţile se stabilesc prin reglementări ANRE”

Totodată pentru aplicarea facilităţilor, e nevoie de stabilirea şi a altor categorii de clienţi vulnerabili: consumatorii a căror viaţă sau sănătate este în pericol iminent în cazul deconectării de la alimentarea cu energie electrică, consumatorii cu dizabilităţi sau deficienţe fizice sau mentale sau cu boli grave, consumatorii în vârstă de peste 65 ani care locuiesc singuri sau împreună cu persoane din aceeaşi categorie de vârstă”- a declarat deputatul Radu Popa.

You may also like

Lasă un Comentariu