De aproape două săptămâni, albia Pârâului Ilfov , pe raza Comunei Cornățelu, Satul Bolovani, și în aval este secată, fauna acvatică fiind efectiv decimată. Dacă inițial au fost câțiva localnici care s-au bucurat de peștele “cules” din albia secată,oamenii responsabili s-au revoltat și au denunțat acest adevărat dezastru ecologic, fiind vorba despre un râu nepoluat și extrem de bogat, până de curând , în specii de pesți, amfibieni și moluște, dispărute de mult din alte ape curgătoare din Județul Dâmbovița. Am aflat despre secarea Pârâului Ilfov și, în mod firesc, ne-am adresat celor care administrează și gestionează acest pârâu, adică responsabililor de la Administrația Bazinală Argeș-Vedea.
Ca să fim obiectivi, răspunsul a venit cu promptitudine dar, fără să fim malițioși, în nota unor funcționari care nu ies din birou, care nu au nimic în comun cu munca de teren. Nu am avut prea mari așteptări dar apreciem că ar fi fost normal să fie dispusă o verificare la fața locului și nu să ne fie servită doar o înșiruire de șabloane. Mai ales că instituția amintită, cu sediul la Pitești (Dâmbovița a fost golit de ani de zile de tot ce înseamnă sediu de instituție de interes, ajungând un județ arondat efectiv Argeșului și Prahovei), are o subunitate cu sediul la acumularea de la Perșinari. Cum n-a catadixit nimeni să meargă să constate nenorocirea, ni s-a comunicat, în linii mari, că există un regulament de exploatare și programe coordonate de golire și umplere a lacurilor de acumulare de pe Pârâul Ilfov. Nici nu ne-am închipuit altceva, că doar toată funcționărimea este expertă în “acoperitul” cu hârtii!!!
Ni s-a mai răspuns că, pentru sectorul Cuza Vodă-aval de Nodul Hidrotehnic Bolovani , conform Regulamentului de Expoatare a lacurilor de acumulare de pe Ilfov, trebuie asigurat un debit salubru de 0,1 metri cubi/secundă, în vederea protejării ecosistemelor acvatice. Conform bilanțului de exploatare pe luna noiembrie, debitul evacuat din Acumularea Ilfoveni , de 1,2 mc/s, este distribuit astfel: 1,0mc/s pe derivația Ilfov –Dâmbovița (pentru asigurarea necesarului de apă pentru București) și 0,2 mc/s pe derivația Ilfov –Colentina. Nu contestăm că cel mai mare volum de apă a fost direcționat spre capitală dar, cum se vede clar în imagini, zile întregi n-a fost un strop de apă, Pârâul Ilfov fiind efectiv secat pe raza localității Bolovani.
Situația dezastruoasă din punct de vedere ecologic ne-a fost confirmată și de Florin Ivan, primarul Comunei Cornățelu, care a vorbit și de revolta oamenilor din zonă. A mai adăugat primarul Florin Ivan că a făcut demersuri la cei de la Stația Perșinari, obținând promisiunea că situația va fi remediată.
În ce ne privește, apreciem că acest incident, cu consecințe grave asupra unuia dintre puținele ecosisteme nealterate din Dâmbovița, este rezultatul neglijenței și lipsei de profesionalism al celor de la subunitatea Administrației Bazinale Argeș-Vedea și că se impune o anchetă urgentă asupra celor semnalate. Așteptăm cu interes răspunsuri din partea APM Dâmbovița dar și poziția oficială , eventuale explicații din partea celor pe care îi acuzăm de neglijență și lipsă de interes pentru protejarea conservarea mediului.