duminică , 21 aprilie 2019
Home / SĂNĂTATE / DEZASTRU ŞI ÎN DÂMBOVIŢA: A FOST CONFIRMAT FOCARUL DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ LA LUCIENI

DEZASTRU ŞI ÎN DÂMBOVIŢA: A FOST CONFIRMAT FOCARUL DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ LA LUCIENI

         Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat apariția virusului de pestă porcină africană în județul Dâmbovița, într-o gospodărie din comuna Lucieni, satul Lucieni.

 În consecinţă, Centrul  local de combatere a bolilor din județul Dâmbovița s-a întrunit astăzi, 16.09.2018, ora 08.00, pentru a adopta planul de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli.

S-a luat măsura uciderii porcinei din gospodăria afectată. În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabiliturmătoarele : instituirea unei  zone de protecție pe o rază de 3 km  și a unei  zone de supraveghere, pe o rază de 10 km in jurul focarului.

Până la această oră nu au mai notificate alte cazuri de îmbolnăvire și mortalitate în gospodării sau exploatații de tip industrial.

         “Solicităm sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii și consecințele acesteia. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița și autorităților locale.

Reamintim că pesta porcină africană(PPA) nu afectează oamenii, neexistand nici ce mai mic risc de inbolnavire , ea avand un puternic impact la nivel economic si social.

De asemenea, precizăm că proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiți de către stat.”-se spune într-un comunicat al Prefecturii Dâmboviţa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *