Acasă POLITIC Din cei nouă judecători ai CCR, șase primesc pensii speciale

Din cei nouă judecători ai CCR, șase primesc pensii speciale

de adrian

Curtea Constituțională a respins proiectul PNL prin care au fost eliminate pensiile speciale. Proiectul PNL a fost contestat la CCR de Avocatul Poporului și de Înalta Curte de Casație și Justiție.
“Din cei nouă judecători ai Curții Constituționale, șase primesc pensii speciale”-spune deputatul liberal Cezar Preda, care amintește că, la   Camera Deputaților, a fost aprobat, în luna ianuarie 2020,  proiectul de lege inițiat de Partidul Naţional Liberal privind eliminarea pensiilor speciale.
Potrivit proiectului, urmau să fie eliminate:
– pensiile speciale pentru deputaţi şi senatori;
– pensiile judecătorilor şi procurorilor, ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor;
– pensiile funcţionarilor publici cu statut special, ale funcţionarilor publici parlamentari;
– pensiile membrilor corpului diplomatic şi consular al României;
– pensiile membrilor Curţii Constituţionale şi ale personalului aeronautic civil;
– pensiile aleşilor locali, primari şi viceprimari, precum şi preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene
“Pensiile speciale actuale nu sunt calculate pe bază de contributivitate, la fel ca restul pensiilor, ci reprezintă un procent din salariul din ultima perioadă de activitate. De exemplu, pensia medie pentru foștii procurori și judecători este de 18.716 lei, din care 17.409 lei cota suportată din bugetul de stat, iar diferenţa din bugetul asigurărilor sociale de stat. În acest fel, cei care primesc pensii speciale sunt privilegiați comparativ cu pensionarii obișnuiți, care primesc banii de bugetul asigurărilor sociale de stat, strict pe baza contribuțiilor”- mai precizează Cezar Preda.
 

You may also like

Lasă un Comentariu