Pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local Municipal Târgoviște din data de 31 august a fost inclus Proiectul de hotărâre privind acordarea de titluri și distincții unor personalități cu merite deosebite. Este vorba despre acordarea a două titluri de
„CETĂȚEAN DE ONOARE” al Municipiului Târgoviște, cu prilejul Zilelor Cetății, după cum urmează: domnului profesor universitar doctor Mihai OPROIU și domnului Radu-Andrei LECOIU – laureat al olimpiadelor internaționale de matematică și domnului Radu-Andrei LECOIU. O Diploma de Excelență va fi acordată domnului profesor universitar doctor Alain REDSLOB.
Profesorul universitar doctor Mihai Oproiu a marcat viața culturală târgovișteană timp de mai bine de jumătate de secol. Binecunoscut în comunitatea locală, fie grație activității sale din domeniul învățământului, fie lucrărilor de specialitate publicate, profesorul Oproiu este totodată profund asociat cu istoria acestor locuri. Mare parte a creației sale științifice, cu adevărat remarcabilă atât prin numărul mare de lucrări de istorie, istorie a culturii și istorie a învățământului, cât și prin contribuția științifică adusă la studierea anumitor teme (în unele cazuri desfășurând o veritabilă activitate de pionierat), a fost dedicată județului Dâmboviței și mai ales orașului în care viețuiește: Târgoviște.
Pornind de la teza dumnealui de doctorat, Orașul Târgoviște și împrejurimile sale, între 1600-1848, susținută în 1980 la Universitatea București, profesorul Mihai Oproiu este autorul primei mari monografii (în 3 volume) dedicate istoriei orașului Târgoviște în epoca modernă și contemporană, în care a încercat o abordare complexă, aspectele politice, istorice și administrative împletindu-se cu cele culturale, economice și educaționale.
Istoria Târgoviștei a fost completată cu numeroase lucrări dedicate Județului Dâmboviței, în care sunt abordate teme culturale, teme economice, istoria învățământului dâmbovițean sau monografii care tratează partidele politice dâmbovițene în perioada interbelică.
De referință pentru studiul istoriei locale rămâne seria Inscripții și însemnări din Județul Dâmbovița (reunite în 5 volume) – care demonstrează acribia cercetătorului pasionat de plaiurile natale, fiind consemnate mii de inscripții cu valoare istorică, culese din biserici, cimitire, cruci, monumente, fântâni etc, de pe întreg teritoriul județului.
Domnul Lecoiu A. Radu-Andrei, este fost elev al Colegiului Național „lenăchiță Văcărescu” Târgoviște, premiat la mai multe ediții ale Olimpiadei Internaționale de Matematică.
Profesorul univ. dr. emerit Alain REDSLOB de la Universitatea Paris II din Franța a avut o colaborare îndelungată cu Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște
în ultimii douăzeci de ani, Profesorul Alain REDSLOB a fost prezent, la manifestările științifice internaționale organizate de Universitatea „Valahia” din Târgoviște, prezentând și publicând în cadrul acestora cel puțin 10 articole științifice, fiind totodată un adevărat catalizator al colaborării inter-universitare.
Profesorul Alain REDSLOB este Doctor Honoris Causa al Universității „Valahia” din Târgoviște din anul 2009, locuiește cel puțin o lună pe an în Municipiul Târgoviște și a colaborat la publicarea a patru cărți în România.