Acasă POLITIC Carmen Holban cere testarea imediată a farmaciștilor

Carmen Holban cere testarea imediată a farmaciștilor

de adrian

Carmen Holban, deputat PSD de Dâmbovița, s-a adresat în scris ministrului Sănătății, solicitând testarea imediată a farmaciștilor, una dintre cele mai expuse categorii profesionale în această perioadă. Carmen Holban își argumentează cererea prin faptul că sunt 18000 de farmaciști și 40000 de asistenți de farmacie care lucrează în 9000 de farmacii comunitare, plus alte câtevamii care își desfășoară activitatea în farmaciile care aparțin spitalelor, care iau contact zilnic cu sute de mii de persoane, riscul de infecție fiind deosebit de ridicat.
Stimate Domnule Ministru al Sănătății,
 În actualul context epidemiologic delicat și având în vedere expunerea la care sunt supuși zilnic, consider că se impune testarea imediată a farmaciștilor din toată țara, pentru a se stabili dacă sunt infectați cu virusul SARS COV 2. În România există în prezent aproximativ 9.000 de farmacii comunitare autorizate, în care lucrează cel puțin 18.000 de farmaciști și aproximativ 40.000 de asistenți de farmacie. La aceștia se adaugă alte câteva mii de farmaciști și asistenți de farmacie din sistemul public de sănătate, din cele peste 500 de farmacii care aparțin spitalelor.
În această perioadă de două luni, respectiv de la începutul instituirii stării de urgență pe teritoriul României, în fiecare unitate farmaceutică din țară au intrat milioane de oameni, având în vedere realitatea conform căreia într-o farmacie comunitară pot intra zilnic  300 – 400 persoane.
În aceste condiții, riscul de infecție cu COVID-19 este extrem de ridicat, în ciuda faptului că farmaciile comunitare și-au luat toate măsurile de precauție, angajații folosind măști, mănuși și viziere, precum și prin instalarea panourilor de protecție, toate acestea fără niciun ajutor din partea guvernului.
 Domnule ministru,
 În calitate de farmacist și membru al Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, vă semnalez situația delicată în care se află angajații tuturor farmaciilor din țară. În acest moment, aceștia nu au nicio garanție că nu sunt infectați cu COVID-19, caz în care ar putea fi, la rândul lor, transmițători ai bolii către populație. 
Astfel, o acțiune de testare la nivel național a tuturor farmaciștilor și asistenților de farmacie va fi nu doar binevenită și absolut necesară, dar ar contribui în mod esențial la limitarea răspândirii virusului.
 Vă solicit în mod oficial, prin prezenta întrebare parlamentară, să aveți în vedere propunerea mea și să dispuneți de urgență o operațiune națională de testare a farmaciștilor și a celorlalți angajați care deservesc aceste unități aflate în prima linie a bătăliei împotriva virusului.
În consecință, vă întreb respectuos când veți pune în practică demersul de testare a farmaciștilor și asistenților de farmacie, ca măsură de prevenție imperios necesară în această perioadă?
 

You may also like

Lasă un Comentariu