Acasă ECONOMIC DSVSA recomandă efectuarea examenului trichineloscopic la porcii sacrificați pentru consumul propriu

DSVSA recomandă efectuarea examenului trichineloscopic la porcii sacrificați pentru consumul propriu

de adrian

Ca de fiecare dată înainte de sărbători, în scopul prevenirii unor posibile îmbolnăviri și/sau infestării cu parazitul Trichinella spiralis la om, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița recomandă cetățenilor să efectueze examenul trichineloscopic la  porcii sacrificați pentru consumul propriu.

Potrivit directorului DSVSA, dr. Sandu Tolea, examenul trichineloscopic se efectuează la circumscripțiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor din județul Dâmbovița, conform tabelului:

„Recomandăm ca pentru localitățile rurale din județ, examenul trichineloscopic să se efectueze la nivelul circumscripțiilor sanitare veterinare de asistență din comune, de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciți.

Carnea rezultată în urma sacrificării animalelor, în gospodărie, va fi utilizată numai pentru consum propriu, fiind interzisă comercializarea

Proba care se prezintă pentru a fi analizată trebuie să fie reprezentativă (în cantitate de aproximativ 150 g), din zonele cu musculatură striată (pilieri diafragmatici, musculatură intercostala, mușchii limbii, diafragma).Proprietarul animalului sacrificat este obligat să predea mărcile auriculare (crotaliile) medicului veterinar oficial unde execută examenul trichineloscopic.

Crescătorii de porci și cei care sacrifică în gospodărie porcine  au obligația de a anunța medicul veterinar orice modificare de comportament al animalelor ce urmează să fie sacrificate sau dacă există modificări ale organelor interne.

Recomandăm tuturor consumatorilor ce achiziționează carne și produse din carne, să o facă numai din unități autorizate/înregistrate sanitar veterinar și să evite cumpărarea de la persoane   necunoscute care nu pot dovedi proveniența cărnii și a produselor din carne.”

 

You may also like

Lasă un Comentariu