joi , 4 iunie 2020
Home / CELE MAI CITITE - SĂPTĂMÂNAL / E timpul deparazitării structurilor bugetare

E timpul deparazitării structurilor bugetare

În urma ultimelor evoluţii în plan economic, Ministerul Muncii are o estimare de un milion de persoane care ar putea fi beneficiare ale indemnizaţiei pentru șomajul tehnic, a declarat  Violeta Alexandru. Ministrul Muncii a mai spus că au început să fie trimise deja cereri pentru obținerea ajutorului, într-un ritm serios. În numai trei zile, către agențiile județene pentru plăți și inspecție socială au fost trimise 22 mii cereri. În acelaşi interval de timp,  Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă i-au fost adresate peste 25.000 cereri, pentru un total de  240.000 salariați.

O altă remarcă, dintre cererile depuse la agențiile județene pentru plăți și inspecție socială, aproape 50% se referă la PFA, ceea ce înseamnă că sunt crunt lovite tot atâtea familii. Cum era de aşteptat, cele mai multe cereri s-au depus în București, iar pe locul doi este județul Cluj, adică exact din perimetrele cele mai dezvoltate din punct de vedere economic. Suferă crunt industria prelucrătoare dar dezastrul celmai mare este în zona horeca: s-au închis restaurantele iar hotelurile se închid pe bandă rulantă, timp în care unităţile de pe litoral rămân tot închise.

Din mediul privat, cam unul din patru salariaţi nu mai lucrează , dincolo de plata ajutorului financiar, aşa numitul şomaj tehnic, statul înregistrând pierderi şi prin prisma faptului că nu se mai plătesc contribuţiile la pensii, sănătate, şomaj. Situaţia este cruntă şi apar probleme majore şi la companiile de stat ori societăţile comerciale aflate în proprietatea UAT-urilor.

Şi în timp ce tot mai largi categorii socio-profesionale suportă efectele crizei, continuă să se lăfăie titularii pensiilor nesimţite, nesimţiţii care primesc şi pensie şi salariu de la stat şi liota de amante, beizadele, nepoţei şi din care ori mai fi, care continuă să primească salarii babane fără să facă nimic. Este momentul pentru curăţenie, pentru eliminarea căpuşelor. În caz contrar, niciun politician nu va mai avea dreptul să vorbească despre echitate şi solidaritate socială.

 

 

One comment

  1. cam așa văd eu soluția la bugetari, unul din patru la șomaj
    cu stufoșenia asta la salariile cu care i-a mituit pesedeul, în actuala conjunctură ne ducem dracului
    ca pensionar de drept comun cu toate dările la zi, n-am chef să mai vorbesc de nemernicia pensiilor nesimțite
    pentru că eu cînd vreau să fluier… scuip! 🙁

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *