marți , 10 decembrie 2019
Home / EDITORIAL / E TIMPUL VRĂJELILOR

E TIMPUL VRĂJELILOR

Pe măsură ce candidaţii îşi fac încălzirea şi echipele de campanie intră în dispozitiv, “piaţa electorală”  începe să fie inundată cu şabloane, demagogie şi populisme ieftine. Nu spunem că nu au fost ori nu sunt şi iniţiative lăudabile dar toate trebuie privite cu mult discernământ, nu înghiţite pe nemestecate.
Președintele Klaus Iohannis, ca să începem cu şeful statului,  a inițiat pactul Pro Europa, pe care l-au semnat toate partidele parlamentare, mai puțin PSD și ALDE. Pe principiul “fiecare cu ce-l doare”, Alianța USR-PLUS, prin Dan Barna și Dacian Cioloș, a propus partidelor semnarea unui pact pentru organizarea de alegeri parlamentare anticipate.
Mai nou a  propus  o astfel de asumare şi  Viorica Dăncilă, dar nu este prea clar dacă a făcut-o în calitate de premier sau de candidat al PSD pentru Preşedinţie. Concret, a propus  un angajament între toate partidele parlamentare, că nu vor modifica Legea pensiilor sau Legea salarizării. Imediat, purtătorul de cuvânt al PSD, Valeriu Steriu, a anunțat că pactul a fost trimis către toate partidele, către sindicate şi patronate, cunoscut fiind că “partenerii sociali” n-au avut niciodată bunul simţ să se ţină departe de politică.

„Vreau ca oamenii să primească o minimă asigurare scrisă din partea întregii clase politice că nu li se vor tăia salariile și pensiile, așa cum s-a făcut în guvernarea 2010-2012. Sunt prima care semnează acest pact, având credința că România trebuie să-și onoreze obligația de bază către cetățeni, aceea de a le asigura bunăstarea și un trai decent.”- a apărut pe pagina de Facebook a Vioricăi Dăncilă

Trecând peste eroarea “temporală”,  credem  că nu va ţine vrăjeala iar candidatul Dăncilă nu va reuşi performanţa de a împuşca doi iepuri dintr-un foc. Una la mână, orice lider politic   sănătos la cap  va adopta, la nevoie, oricare altă măsură de austeritate dar nu se va mai atinge de salarii. În al doilea rând, pensile n-au fost tăiate niciodată. Vorbim de pensile calculate pe principiul contributivităţii, nu şi de pensile speciale, care au fost eliminate parţial ori diminuate  în timpul Guvernării Boc.

În concluzie, este puţin probabil ca celelalte partide  să anchieseze la asemenea propunere, mai ales că cele de dreapta  au în platformele-program chiar eliminarea unor privilegii, inclusiv a pensiilor speciale. Situaţie previzibilă ,  în care candidatul Dăncilă nu va avea nimic de pierdut, dimpotrivă. Neaderarea la acest pact va fi semnalul pentru “trompete”, pregătite déjà să reia sloganul “Numai Viorica Dăncilă garantează pensile şi salariile!”, propagat iniţial cu succes la prezidenţialele din 2014, numai că atunci “garantul” era Victor Ponta…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *