Printr-o postare pe pagina de Facebook a Poliției Române, se răspunde unei întrebări primite de la mai mulți utilizatori ai rețelei de socializare, care doresc să-și ducă soția sau soțul la serviciu în timpul carantinei generale cu maşina.
“Dacă apreciați că motivul deplasării este unul justificat, puteți face acest lucru completând declarația pe proprie răspundere raportat la prevederea din art. 1 litera d din Ordonanța Militară nr. 3 din 2020: deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie.”
Dar soțul/soția nu este nici copil, nici persoană vârstincă sau bolnavă sau cu dizabilități. Poliţiştii explică şi faptul că situațiile cuprinse în normă și în declarația pe proprie răspundere au caracter pur exemplificativ. Dar, pentru a extinde posibilitățile, este necesar un motiv întemeiat.
IGPR susține că o astfel de situație ar putea fi justificată doar în cazul în care nu există mijloace de transport în comun către serviciul partenerului sau al partenerei sau dacă riscul expunerii la infectare este mai mare, ca atunci când deplasarea către locul de muncă ar presupune schimbarea mai multor mijloace de transport în comun, timpi de așteptare mari între stații și altele.
În plus, adeverința de la serviciul șoferului/șoferiței nu acoperă situația în care acesta își duce soțul/soția la serviciu pe timpul carantinei generale. Aceea se referă exclusiv la interesul profesional, la traseul între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi.
Ambele persoane aflate la bord trebuie să aibă la ele câte o declarație pe proprie răspundere, care explică situația.
Mesajul integral postat de Poliţia Română:
„Dacă apreciați că motivul deplasării este unul justificat, puteți face acest lucru completând declarația pe proprie răspundere raportat la prevederea din art. 1 litera d din Ordonanța Militară nr. 3 din 2020 (deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie).
După cum se poate constata, situațiile cuprinse în normă au caracter exemplificativ, dar presupun temeiuri de o anumită importanță.
O astfel de situație ar putea fi justificată dacă nu există mijloace de transport în comun sau dacă riscul expunerii la infectare este mai mare (deplasarea la locul de muncă ar presupune schimbarea mai multor mijloace de transport în comun, timpii de așteptare în stații etc.)”.
E voie sau nu să duci soţia/soţul la serviciu? Poliţiştii spun că numai în anumite situaţii!
152
postarea anterioară