vineri , 24 mai 2019
Home / EDUCAȚIE / EDUCAŢIA, UN SOI DE TELENOVELĂ INSPIRATĂ DIN LEGENDA MEŞTERULUI MANOLE

EDUCAŢIA, UN SOI DE TELENOVELĂ INSPIRATĂ DIN LEGENDA MEŞTERULUI MANOLE

Calitativ, în ultimii ani şi cantitativ (prin prisma numărului tot mai mic de elevi), învăţământul preuniversitar a scăzut enorm, cele mai bune barometre fiind, de departe, examenele de Evaluare Naţională şi de Bacalaureat. Multă vreme s-a pus acest regres pe seama sărăciei, a subfinanţării cronice a sistemului. S-a spus că profesorii nu sunt plătiţi pe măsura pregătirii şi a efortului depus, fapt ce i-ar fi determinat pe cei mai buni să se orienteze spre alte activităţi mai bănoase. Adevărat numai în parte, şi argumentăm prin aceea că, fără pile şi şpăgi, este aproape imposibil pentru un cadru didactic tânăr să ocupe un post bun.

O cauză principală a declinului rămâne însă inconsecvenţa la nivel decizional la vârful Ministerului Educaţiei. Fapt confirmat chiar de noul ministru  pentru Educaţie, Ecaterina Andronescu. Anterior depunerii jurământului, aceasta  a declarat că manualul unic nu este o decizie tocmai fericită şi că, prin competiţie, ar creşte calitatea manualelor.
În consecinţă, deşi a fost  introdus cu numai un an în urmă, în mandatul lui Liviu Pop , manualul unic are toate şansele să fie scos de pe piaţă. Este de anticipat practic o reformă la contra-reforma fostului ministru “Ghenuche”, despre care specialişti avizaţi susţin că a reîntors învăţământul preuniversitar la anii de glorie ai pionierilor şi şoimilor patriei.
Nu este deloc rău că anomaliile sunt îndreptate dar bătaia de joc evidentă,  cu “reforme de primăvară” şi corecţii de toamnă-iarnă  trebuie să înceteze. Învăţământul nu mai suportă experimente, are un rol vital în viitorul acestei ţări şi se impune un proiect de ţară care să asigure resursele necesare şi stabilitate, pentru a trece peste lunga  perioada nefastă, în care fiecare ministru şi-a început mandatul demolând ce a făcut predecesorul în funcţie, ca într-un scenariu prost, absurd  inspirat  din Legenda Meşterului Manole…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *